Читај ми!

Фестивал немог филма „Ћутање је злато“ – повратак у прошлост и поглед у будућност

Отворен је први Међународни фестивал немог филма „Ћутање је злато“, на три локације: Нови Београд, Палић и Ниш. Циљ фестивала је популаризација немог филма као оригиналног кинематографског израза.

Новоустановљени фестивал осим представљања савременог немог филма свих категорија у такмичарском програму, подразумева и ретроспективу класичних дела епохе немог играног филма.

„Ово је сада једино место на коме ми практично можемо да сагледамо савремену продукцију краткометражног кратког филма који са публиком комуницира искључиво филмским језиком невербалним средствима“, наводи Игор Тохољ, уметнички директор Фестивала.

„Фестивал је један значајан повратак у прошлост, али један значајан поглед у будућност, да видимо куда стремимо и куда филмска индустрија данашњице иде“, наглашава Борис Постовник, директор Дома културе Студентски град.

Појава звука донела је нови квалитет филму, али му је у исто време одузела чистоту и аутентичност визуелног, базирајући причу пре свега на вербалном садржају.

Циљ овог фестивала је да се оригинална невербална средства кинематографског израза поново истраже кроз нову продукцију, као и да се представе пројекти рестаурације и дигитализације старих филмова.

„Ово што смо изабрали је оно што може да буде и да уђе у тај формат немог филма. Лепо је да имамо и домаће ауторе. Ту је Данило Станимировић са филмом Прокоп. Ту је Милан Милосављевић и такође још неколико наших аутора који ће имати прилику да се такмиче заједно са великим светским именима“, истиче Петар Митрић, селектор програма Фестивала.

Пројекције такмичарског програма као и одабрани класици немог филма са пратећим програмима биће организовани до 17. новембра, у Дому културе Студентски град на Новом Београду, у Биоскопу Абазија на Палићу и у нишком Културном центру.

уторак, 08. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи