Читај ми!

Хари Потер и камен мудрости – 20 година од премијере саге уз коју су одрасли миленијалци

„Ти си чаробњак, Хари“ - једна је од најпознатијих реченица првог дела чувене приче о Харију Потеру. Упркос томе што је Дечак који је преживео своје књижевно путовање почео 1997. године, чини се да је праву планетарну популарност добио са екранизацијом прве књиге Џ. К. Роулинг четири године касније.

У тренутку премијере филма Хари Потер и камен мудрости, 4. новембра 2001, британска публика је већ читала четврту књигу Џ. К. Роулинг о чаробњачком образовању Харија Потера. Књиге су постигле огромну популарност у енглеском говорном подручју, а очекивало се да ће филм подстаћи помаму за светом чаробњака.

Гардијан подсећа да је Камен мудрости први филм озбиљније продукције који је премијерно приказан после напада у Њујорку 11. септембра и да у питању био догађај попут оних пре тог терористичког напада.

Први део Харија Потера највећим делом подсећа на дечји филм. Деца се сусрећу са различитим изазовима у чаробњачком свету, имају дечје проблеме, а тек се понегде наслућује да је у питању озбиљнија прича.

Поред дечјих глумаца, чију су каријеру обележили први и наредни филмови, у првом делу појављују се звезде попут Алана Рикмана, Ричарда Хариса и Џона Клиза, а јавност је доста очекивала од редитеља Криса Коламбаса, који је, између осталог, режирао Сам у кући.

Очекивања су била испуњена и филм је освојио срца малишана, али и нешто старијих гледалаца широм света.

Већ годину дана касније снимљен је и наставак Дворана тајни, а популарност филма несумњиво је подстакла популарност књига широм света. Већ је 2003. године у Француској енглеска верзија петог дела Ред феникса постала прва књига на енглеском која је била међу најпродаванијим у тој земљи. Превод првог дела на српски језик објављен је 2004. године.

Причу о Харију Потеру чини јединственом то што је са сваком новом књигом и новим филмским остварењем сазревала и одрастала са својом публиком. Радња постаје озбиљнија још од другог дела, а кулминацију достиже у последњем наставку када Хари и његови пријатељи имају већ скоро 18 година и улазе у коначни сукоб са лордом Волдемором.

Генерација која је највише пратила авантуре Харија Потера јесу миленијалци, а већина њих су били вршњаци са главним јунацима и тако лакше разумели изазове са којима су се сусретали.

Основна прича о Харију Потеру доживела је свој завршетак 2007. године, десет година након објављивања првог дела, а последњи део филма премијерно је приказан четири године касније.

Упркос томе, свет чаробњака наставља да живи. Направљени су филмови који се баве дешавањима пре рођења Харија Потера, а помоћу посебног портала Потермор сви обожаваоци могу да стекну осећај припадности замишљеном чаробњачком свету.

Прича о Харију Потеру једна је од ретких која се и филмски и књижевно, хтела то или не, прилагођавала, одрастала и сазревала заједно са својом публиком и несумњиво остаје једна од најзначајнијих која је обележила почетак 21. века и генерацију миленијалаца.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару