Читај ми!

Документарни филм „Градоначелник“ сачуваће сећање на Бранка Пешића

У Београду, оквиру манифестације „Дани слободе“ у Комбанк дворани премијерно приказан филм „Градоначелник“, који се бави заоставштином Бранка Пешића.

Документарац о Бранку Пешићу садржи архивске снимке и сведочења његових сарадника у време када је био градоначелник Београда. После пројекције у Комбанк дворани публици су се поклонили чланови филмске екипе на челу са сценаристкињом Душком Јованић и редитељем Вуком Дапчевићем.

Премијери су присуствовали и заменик градоначелника Београда Горан Весић, по чијем предлогу је филм и снимљен, градски секретар за културу Иван Карл, глумац Светислав Гонцић, као и бројне друге личности из политичког и јавног живота престонице.

Филм кроз сведочења чланова породице, пријатеља и савременика, као и бројне архивске снимке, говори о животу и раду партизанског борца и комунистичког функционера Пешића, који је био градоначелник главног града Југославије од 1964. године до 1974. године.

„На основу свих тих разговора ја сам га доживела као Супермена и Робина Худа, и као шерифа, и као шефа, и као бон-вивана, и као Гамена, јер реч мангуп је исувише банална за њега. Тако да смо покушали да представимо његових девет година као градоначелника, са великом тачком, него и као човека који је заиста волео живот и живео га пуним плућима“, наглашава Душка Јованић, ауторка сценарија.

„Мени је било, рецимо, фасцинантно његово учешће у бици на Сутјесци. То ми је оставило један страшно интересантан и мио детаљ из његовог живота. Иако је он био партизан, кажу био је комуниста, у ствари уопште није био комуниста, он је био визионар. Један озбиљан човек који је гледао напред. Кад човек прође градом, видим да сам сад више везан за овај мој Београд“, наводи Вук Дапчевић, редитељ филма Градоначелник.

У време Пешића изграђени су: мост „Газела“, Теразијски тунел, хотел „Југославија“ и Палата „Београд“, популарна „Београђанка“. Остао је у сећањима Београђана као човек који се жестоко борио за унапређење главног града.

„Што се тиче куће, открићу вам једну тајну, пошто кућа није под заштитом и продата је инвеститору, разговарао сам са тим инвеститором да се у оквиру тог стамбеног комплекса направи једана реплика куће Бранка Пешића и да ту заснујемо легат Бранка Пешића и сачувамо на том месту сећање на њега, као што смо и после овог филма дефинитивно сачували сећање на Бранка и све оно што је он урадио“, открива Горан Весић, помоћник Градоначелника Београда.

Споменик бившем градоначелнику Београда, Бранку Пешићу, који ће урадити српски вајар Марко Кратохвил, биће постављен у пешачкој зони у центру Земуна.

уторак, 08. октобар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи