Читај ми!

„Оаза“ је српски кандидат за Оскара

Остварење „Оаза“ о љубавном троуглу атипичних јунака у режији Ивана Икића биће српски кандидат за Оскара за најбољи међународни филм.

Комисија у саставу проф. др Невена Даковић, редовни професор Теорије филма на Факултету драмских уметности Београд (председница Комисије) и чланови: Мирољуб Стојановић – филмски критичар, члан Управног одбора Филмског центра Србије, Драган Маринковић – редитељ, Синиша Бокан – професор на Академији уметности у Новом Саду, Зоран Јанковић – продуцент, Милош Спасојевић – директор фотографије, и Томислав Гаврић – филмски критичар и теоретичар филма, донела је одлуку да филм Оаза редитеља Ивана Икића буде кандидат Србије у трци за 94. награду Америчке академије филмске уметности и науке „Оскар”, у категорији за најбољи међународни филм.

Комисија је рекла да је ово једна од најбољих година српске кинематографије када се у избору за Оскара нашло осам изузетно дистинктивних и квалитетних филмова.

После дуге дискусије и три круга гласања Комисија је донела одлуку да је кандидат Србије за награду Оскар филм Ивана Икића Оаза, у продукцији "Sense Production". Прича деликатне теме о љубавном троуглу, атипичних јунака, младих са развојним сметњама прераста у метафору, која одјекује у свим поднебљима и временима.

У том смислу, редитељски поступак одликује прецизност која се прилагођавала непредвидљивости ситуација рада са натуршчицима. Истовремено, прати сценарио написан у духу филмова од италијанског неореализма до румунског минимализма. Спретно уклапање наративних токова и рад са глумцима представљали су изазов који је савладала цела ауторска екипа.

Високи стандарди продукције потврђују искорак који овај филм представља у сваком погледу, чинећи га препознатљивим делом у духу европске филмске неомодерне.

среда, 09. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи