Читај ми!

Венеција, почела борба за Златног лава

Најстарији филмски фестивал на свету – Венецијанска мостра – одржава се 78. пут. За престижну награду Златни лав такмичи се 21 филм.

Једини је који није имао изнуђену пандемијску паузу прошле године. Венецијански фестивал под маскама - оне карневалске допунио је заштитним.

Ковид пунктови за тестирање на коронавирус око фестивалског центра саставни су део филмске светковине коју новинари и критичари из земаља изван Европске уније прате уз ограничења. Лепша страна Мостре је импресивна селекција филмова.

Фестивал познат по томе да своје победнике лансира до Оскара, обезбедио је светске премијере: новог историјског спектакла Ридлија Скота Последњи двобој, биографске драме Спенсер о принцези Дајани, научно фантастичног спектакла Дина и историјске драме Моћ пса оскаровке Џејн Кемпион.

„Да бисте изабрали најлепше филмове, важно је да поштујете свачији укус, који би требало да буде различит“, каже председник жирија Бонг Џун Хо.

Мостра је почела узбудљиво са великим, али не и потпуно испуњеним очекивањима од мага шпанског и европског филма.

Педро Алмодовар се после 38 година, са новим делом Паралелне мајке вратио у Венецију где се како каже родио као редитељ. Драмска породична прича снимана у време пандемије, вратила га је у омиљени свет жена.

„У Шпанији имамо проблем са културом сећања. Прошло је 85 година од грађанског рата, али и даље остаје важан дуг друштва које треба да отвори гробове насилно несталих људи. Говорим о томе, али кроз једну интимну причу“, наводи Педро Алмодовар.

„Жена која се бори за истину и прошлост своје породице, мора да говори истину и о ономе што се дешава у њеном дому. За мене је ова улога била прелепо путовање“, истиче Пенелопе Круз.

Уз Пенелопе Круз, холивудску елиту на Мостри предводе Мет Дејмон, Хавијер Бардем, Бен Афлек, Кристен Стјуарт, Џејми Ли Кертис којој ће бити уручен Златни лав за животно дело.

Повратак великих холивудских студија, указује да најстарији фестивал већ сада наслућује ко су следећи потенцијални добитници Оскара, па сасвим сигурно можемо да очекујемо да ће се добар део црвеног тепиха са Лида преселити наредне године на најпрестижнији испред Долби театра у Лос Анђелесу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 09. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи