Читај ми!

Гран при Фестивала у Карловим Варима за филм „Страхиња Бановић“

Филм Стефана Арсенијевића „Страхиња Бановић“ освојио је Гран при Међународног филмског фестивала у Карловим Варима, Ибрахим Кома добио је Награду за најбољег глумца за улогу Страхиње, а Јелени Станковић додељено је специјално признање за директора фотографије.

На церемонији затварања Међународног филмског фестивала у Карловим Варима српски филм Страхиња Бановић освојио је главну награду Фестивала. Гран при Фестивала, „Кристални глобус“ редитељу Стефану Арсенијевићу је уручио славни Итан Хок.

Ибрахим Кома је прослављени француски глумац који се за улогу Страхиње доселио у Београд неколико месеци пре почетка снимања како би учио језик и упијао српску културу. Јелени Станковић припало је Специјално признање за директора фотографије.

Осим ове две награде, Страхиња Бановић је освојио и Награду Екуменског жирија и жирија мреже Европских приказивача "Europa Cinemas Label", како је раније објављено.

Филм Страхиња Бановић (међународни наслов As Far As I Can Walk) Стефана Арсенијевића такмичио се у Главном програму Фестивала. Ово је први пут после 20 година да се српски филм нађе у главном такмичарском програму овог престижног фестивала, и први пут после 55 година да освоји неку од главних награда.

На Међународном филмском фестивалу у Карловим Варима до сада је од домаћих аутора награђен Владимир Погачић за најбољу режију 1957. године, а Александар Петровић је 1966. добио Прву главну награду Фестивала за филм Три.

Први пут је на Фестивалу у Карловим Варима српски филм освојио награду за најбољег глумца.

Филм је адаптација чувене народне епске песме Бановић Страхиња, смештена у савремени контекст избегличке кризе. Главни јунак је млади мигрант из Африке (Ибрахим Кома) који је, у жељи да се што боље уклопи у нову средину, узео српско име Страхиња. Са својом женом Абабуо (Нанцy Менсах-Оффеи) он живи у избегличком кампу у Крњачи, док нови талас избеглица из Сирије, међу којима је и харизматични Али (Маxим Кхалил), не унесе немир у њихов живот.

Арсенијевић је славу стекао са кратким филмом (А)торзија за који је добио Златног медведа на Берлинском фестивалу, Награду Европске филмске академије и потом био номинован за Оскара. Страхиња Бановић је његов други дугометражни филм, након остварења Љубав и други злочини који је премијерно приказан на Берлиналу.

Филм Страхиња Бановић по сценарију Стефана Арсенијевића, Бојана Вулетића и Николе Дикреа (Nicolas Ducray) је настао у продукцији Мирослав Могоровића испред куће "Art & Popcorn", у сарадњи са "Cinnamon" филмом. Копродуценти су "Surprise Alley" (Француска), "Les Films Fauves" (Луксембург), "Artbox Production House" (Литванија) и "Chouchkov brothers" (Бугарска).

Филм су подржали Филмски центар Србије, Фонд Савета Европе – Еуроимаж, Филмски фонд Луксембург, Француски национални центар за филм, Бугарски национални филмски центар, Литвански филмски центар, Креативна Европа – МЕДИА и Влада Републике Србије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 09. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи