Читај ми!

Дигитализација ризнице Програмског архива Телевизије Београд

До данас, Телевизија Београд је постала својеврсна аудио-визуелна енциклопедија. У депоима Програмског архива, у различитим форматима, чува се више од 220 хиљада сати снимака из свих области стваралаштва.

Интервју са чувеним мађарским писцем Лајошем Зилахијем, концерт легенде џеза Дизија Гилеспија, гостовање филмских звезда на Фесту, међу којима су Ричард Бартон и Лиз Тејлор, неки су од драгоцених архивираних снимака у Програмском архиву Телевизије Београд. Вечно трајање добиле су и репортаже са кризних подручја, на које смо као држава чланица несврстаних имали ексклузивно право.

Програмски архив је ризница и сведочанстава постојања СФРЈ, попут Каравана. Међу раритетима је и грађа о наслеђу нашег народа – Сведоци векова, Српско минијатурно средњовековно сликарство и друго.

„По свом садржају, по фондовима, ово представља један од највећих архива у овом делу света и самим тим је и део једне велике светске баштине која је јако битна као аудиовизуелно наслеђе“, напомиње Зоран Табаковић, руководилац Програмског архива Телевизије Београд.

Архивско благо чува се у посебним микроклиматским условима, а дигитализује се од 2017. године. Готово сав материјал захтева рестаурацију.

„Tо су практично нови стари производи. У смислу да рестауриране серије из 60-тих и 70-тих година које су се емитовале на ондашњим телевизорима, сада када се заврши тај процес, они добијају неки нови лик и просто видимо неке ствари које тада нисмо могли да видимо“, наводи Милош Стојановић, руководилац Цантра за дигитализацију.

Дигитализовани садржаји пружају могућности за нову производњу, доступни су за истраживачки рад унутар куће, али и ван ње.

„Дигитализацију је инспирисало коришћење. Прво смо покренули нове ТВ канале, нове услуге медијске и самим тим смо створили потребу да дигитализован материјал буде пласиран на адекватан начин. Платформа која омогућује гледаоцима и корисницима да прате те материјале јесте РТС Планета која тренутно им тридесетак хиљада видео садржаја“, наглашава Бранислав Антовић, Извршни директор развоја нових послова.

Захваљујући РТС Планети, која је прилагођена готово свим системима емитовања у свету, корисницима широм планете доступан је жанровски разноврстан програм, од најранијих ТВ записа до комплетних наставних програма насталих у време ковида 19.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 09. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи