Читај ми!

Тинејџерски нарко-бос империју изградио из собе, а 900 килограма дроге продао поштом

Максимилијан Шмит из Лајпцига се као тинејџер обогатио продајући дрогу преко интернета. Пакете је слао купцима обичном поштом. То је тема једне „Нетфликсове“ серије и документарног филма о његовом животу.

Тинејџери преко интернета продају дрогу – то је тема Нетфликсове вишеструко награђиване серије Како продати дрогу онлајн (брзо) – (How to Sell Drugs Online (Fast)). Трећа сезона кренула је прошле недеље.

Ауторе је инспирисала истинита прича о младом немачком дилеру Максимилијану Шмиту. Нетфликс је снимио и документарни филм о њему: Shiny_Flakes: The Teenage Drug Lord. Ту се види како је Шмит као 18-годишњак 2013. направио нарко-империју којом је управљао из своје собе.

Његова породица о томе није имала појма. „У почетку сам био нервозан“, каже он у филму, и сећа се како се бојао да ће им у кућу одједном упасти полиција.

Немачка режисерка Ева Милер пратила је Шмита неколико година. Њен тим направио је веран дупликат собе из његовог детињства. За потребе филма је инсценирао некадашње разговоре и припремао за слање ружичасте таблете (бомбоне). Ауторка је водила разговоре с њим, његовим адвокатом, управником затвора, државним тужиоцем, као и психологом.

„Ово те тотално разј**е“

Према извештајима медија, Шмит је за нешто више од годину дана продао више од 900 килограма хашиша, кокаина, екстазија, ЛСД-а и медикамената који се издају само на рецепт.

Слао је пакете поштом у читав свет, а поштари – који нису ништа слутили – служили су му као курири. Био је то профи-бизнис, роба је плаћана унапред и слао ју је пакетима, само што је, како сам каже, уместо ципела у њима била дрога.

Он је на неки начин постао нека врста „Амазона“ за све врсте дрога, како то у филму констатује његов адвокат Штефан Костабел.

Шмит је добијао чак и оцене и рецензије купаца, једну од њих је у филму прочитао наглас: „Управо су ми испала два зуба, ова ствар те стварно тотално разј**е.“ Шмит се на то задовољно смејао.

Без гриже савести

У једној сцени, Ева Милер га пита да ли га је икада мучила савест због тога што је потпомагао зависност људи од дрога. Одговор је гласио: Не, да људи нису куповали дрогу од њега, куповали би је од неког другог. А муштерије су лако могле да га нађу преко Гугловог претраживача. То је за њега било „лудо у позитивном смислу“.

Немачки медији пишу да га је полиција пронашла тако што је пошла трагом неколиких пакета који нису били испоручени.

Шмит је ухапшен у фебруару 2015, у стану своје породице у Лајпцигу. Тамо су нашли 320 килограма дроге вредне неколико милиона евра. Шмит је тада имао 20 година и осуђен је на седам година боравка у казненој установи за младе. Ту је провео четири године пре него што је пуштен на слободу.

Према последњим вестима, он је после тога наставио да се бави продајом дроге – овај пут не више као „солиста“.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 09. октобар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи