Читај ми!

Орден Карађорђеве звезде Филмском центру Србије - сигурној кући за филмаџије

Србија је Мека за снимање филмова - признају филмаџије у региону. Заслуге припадају Филмском центру Србије, који и ове године планира производњу око 60 филмова различитог метра.

Сигурна кућа за домаће филмаџије, за еминентне и младе ауторе, за домаћи филм и његово позиционирање на међународној сцени, Филмски центар Србије у 62. години постојања, добио је и признање државе - Орден Карађорђеве звезде трећег степена.

„Ја бих превасходно оценила да је то због великог повратка филмова са националном тематиком, пре свега мислим на Дару из Јасеновца, Хероје Халијарда, Заспанку за војнике и Краља Петар Првог, као и многих који се спремају, попут филма Душан Силни и премијере Боре Станковића Нечисте крви коју чекамо на Палићу. Али бих рекла да смо урадили и неке друге ствари којих до сада није било. Ту пре свега мислим на конкурс за дечји филм", рекла је Јелена Триван, председница Управног одбора Филмског центра Србије.

Ових дана Филмски центар промовише домаћу кинематографију на Филмском фестивалу у Кану, расписује конкурс за еминентне домаће редитеље.

„Ми морамо да имамо и комерцијалне репертоарске филмове који ће вратити публику у биоскопе. То ауторски и уметнички филм не може. Јужни ветар је имао милион гледалаца, он је подржан од стране ФЦС и мислим да то што смо сада подржали будуће хитове, ту мислим на Муње 2 и Жикину династију, без обзира што се томе елита подсмева, ће бити један замајац велики за биоскопе", додала је Триван.

И због тога обнова и дигитализација биоскопа широм Србије. Ове године - тридесетпет.

среда, 09. октобар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи