Читај ми!

Кан поново центар филмског света, ко ће добити Златну палму

Француским мјузиклом „Анет“, у Кану је почео 74. филмски фестивал. За Златну палму такмиче се 24 остварења. Специјални гост је Џоди Фостер, која ће примити почасну Златну палму.

Након прошлогодишње паузе због пандемије, филмске звезде поново на Крозаети, као и извештачи из великог броја земаља, али у далеко мањем броју.

Ипак није све као раније. Уз традиционалне безбедносне, на фестивалу и строго контролисане епидемиолошке мере које је прописала француска влада.

Уз сам црвени тепих, ту је и ковид центар место где се акредитовани новинари изван граница Европске уније, упркос доказма о вакцинацији, тестирају на 48 сати.

Повратак филмова на Крозаету дочекан је аплаузом поклоника фестивала који читавог дана заузимају места испред театра „Лимијер“, како би дочекали прву велику звезду – Џоди Фостер добитницу почасне Златне палме која званично отвара канска врата.

А иза њих, за Златну палму такмиче се 24 филма, међу којима дела с потписом Пола Ферхуфена, Шона Пена, Веса Андерсона, Кирила Серебренкова, Жака Одијара. Вреднује их жири који предводи редитељ Спајк Ли.

„Биоскопи и стриминг платформе могу да постоје заједно, једно време мислило се да ће телевизија угрозити биоскоп, то није ништа ново. Кан је највећи филмски фестивал. Неупоредив са осталима“, наводи прослављени редитељ.

Рандеву са Канским фестивалом важан је и за српску кинематографију. Филмски центар Србије на маркету представља нове домаће пројекте.

Југословенска кинотека у сарадњи са Црногорском, у Кан Класику приказује дигитално рестауриран филм Дан четрнаести Здравка Велимировића, а у програм канског биоскопа на плажи уврштен је класик Црна мачка, бели мачор двоструког добитника Златне Палме Емира Кустурице.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 09. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи