Читај ми!

Пројекат играног филма „Метаморфозе“ одабран за програм First Cut+ у Карловим Варима

Пројекат дугометражног играног филма „Метаморфозе“ у режији Душана Зорића и Матије Глушчевића у продукцији Чарне Вучинић (Non-Aligned Films), РТС-а и уз подршку Филмског центра Србије, одабран је за предстојеће, летње издање, програма First Cut+ у оквиру Eastern Promises Industry Days Међународног филмског фестивала у Карловим Варима.

Филм Метаморфозе је дебитантско дугометражно играно остварење редитељског двојца којег чине талентовани, млади и већ награђивани аутори Душан Зорић и Матија Глушчевић, који потписују и сценарио и режију филма. Ово је уједно и њихов дипломски рад на студијама филмске и ТВ режије на Факултету драмских уметности у Београду.

Продуценти филма су испред продукцијске куће "Non-Aligned Films" Чарна Вучинић (којој је ово и мастер рад на ФДУ) и Дамјан Кнежевић, а од стране РТС-а креативни супервизор пројекта је Марко Новаковић, одговорни уредник Редакције драмског и домаћег серијског програма, док је супервизор продукције за РТС Марија Берета. Ово остварење подржано је и на Конкурсу Филмског центра Србије. Пројекат је средином прошлог месеца подржао и ХАВЦ (Хрватски аудиовизуални центар), у категорији мањинских хрватских продукција.

Метаморфозе су егзистенцијална драма са елементима фантазије и надреалног. Филм је подељен на три поглавља, три чина који прате три различита живота једне истоимене средовечне жене – Драгиње. Не бирајући средства и често занемарујући сопствени разум, свака Драгиња на свој начин покушава да „искочи из своје коже“. Свако поглавље је нови Драгињин карактер и нова шанса коју она добија након суочавања с претходним неуспехом.

Главна улога поверена је хрватској глумици Ксенији Маринковић, а остале улоге у филму тумаче Борис Исаковић, Исидора Симијоновић, Радоје Чупић, Бојан Жировић, Олга Одановић, Ненад Ћирић, Исидора Минић, Татјана Венчеловски, Милош Тимотијевић, Милош Самолов, Федор Ђоровић и многи други.

Још крајем 2019. године, Метаморфозе су представљене на маркету Фестивала у Солуну где су освојиле награду за најбољи пројекат. Филм је том приликом привукао велику пажњу дистрибутера и представника међународних фестивала.

Светска телевизијска премијера филма Метаморфозе планирана је на Радио-телевизији Србије у јесен 2022. године, након његове фестивалске и биоскопске дистрибуције.

среда, 09. октобар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи