Читај ми!

Пуриша Ђорђевић, добитник Београдског победника: Филм мора да осликава живот

Овог маја напунио је 97. година. У филму је седам и по деценија. Остварења Пурише Ђорђевића учинила су га познатим европским редитељем, а његов изузетан допринос филмској уметности - 49. ФЕСТ наградио је „Београдским победником."

Посећује ФЕСТ од оснивања. Бирао је филмове и знао је које редитеље хоће да види. Пуриша Ђорђевић је „Београдски победник" који је ове године увеличао београдски фестивал. 

„Ја сам очекивао да се ФЕСТ сети мене можда много година раније“, рекао је Ђорђевић.

На првом ФЕСТУ 71-ве, првог фестивалског дана, редитељ кога прати циничан хумор - приказао је филм Подне.

„Ја сам повео моје неко друштво да види тај мој филм Подне и када смо дошли, никог није било на пројекцији ни у два сата, ни у три ни у четири“, додаје редитељ.

Аутентичан опус започео је давне 61. године. Снимао је филмове о револуцији, Информбироу, самоуправним крађама, малверзацијама, о љубавном троуглу.

„Први филм који сам снимио зове се Лето је криво за све. Кад је био приказан на фестивалу у Пули, сви су уживали и где год би се појавио слали су ми по два зрна грожђа. Али најлепше у тој ствари је било то што је прву улогу у Лето је криво за све, имао Мија Алексић и што је малу улогу имала Милена Дравић. Ја сам био заљубљен у њу, био сам срећан са њом да сам те филмове направио“, искрен је Ђорђевић.

Тетралогија Девојка, сан, јутро, подне, указује да су му рат и љубав кроз призму морала - били опсесија.

„Оно што вам се дешава у животу, то мора да се дешава и на филму“, сигуран је редитељ.

Пуриша Ђорђевић и даље пише сценарије и конкурише за нове пројекте. Чекамо његов нови филм.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 10. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи