Читај ми!

ФЕСТ у мају, уживо, са публиком - под слоганом "Повратак у будућност"

На 49. ФЕСТ-у, уз поштовање свих епидемиолошких мера од 7. маја публика моћи ће да види 71 премијерни филм, пет кратких остварења и 10 филмских класика који су обележили историју нашег највећег и најомиљенијег фестивала. Објављен је програм ФЕСТА, а почела је и продаја карата

Под слоганом "Повратак у будућност", ФЕСТ отвара филм између прошлости и садашњости. Велико ископавање са Рејфом Фајнсом, враћа нас у Велику Британију 30-их,  где сведочимо арехолошком открићу које се на невероватан начин подудара са вестима које су ових дана стигле из Виминацијума код Костолца.

"Управо у овом делу Србије пронађена су пловила из историје из различитих временских периода од којих се један поклапа са овим периодом из кога је пронађен брод управо у филму који отвара овогодишњи ФЕСТ", рекао је Југослав Пантелић, уметнички директор ФЕСТ-а.

Први пут у историји, ФЕСТ у мају. У време када се многи фестивали одлажу, реч је о подвигу.

"Овај ФЕСТ ће бити први ФЕСТ у ширем региону и европских оквирима који се у доба короне одржава на конвенционалан начин, значи уживо са публиком, са филмовима, са гостима са пројекцијама", истакао је Иван Карл, градски секретар за културу.

У трци за награду "Београдски победник", 18 филмова из свих делова света уз значајно присуство српског филма.

"За изузетан допринос филмској уметности, на 49. фестивалу примиће легендарни редитељ Пуриша Ђорђевић и глумац истих таквих карактеристика, Раде Шербеџија и засигурно великан седме уметности сценограф Миљан Крека Кљаковић", истакао је Југослав Пантелић. 

Традиционално у највећем биоскопу на Балкану гледаћемо свеже Оскаровце.

"Овај слоган који је "Повратак у будућност" комотно може да буде и повратак у биоскоп. Биоскопи су јако пропатили у време короне и на економском и психолошком плану ....и нама свима који чинимо ланац филма јесте да и оваквим приликама као што је и фестивал анимирамо људе да се врате у биоскопе", рекао је Иван Карл. 

У сусрет јубиларном ФЕСТУ - класици, под именом "Фестових педесет". Подсетиће на ремек дела Кјубрика, Бергмана, Буњуела, Висконтија и других великана.

четвртак, 10. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи