Читај ми!

Потреба за мржњом најбољи документарац 68. Мартовског фестивала

Дугометражни документарни филм редитеља Филипа Чоловића „Потреба за мржњом“ проглашен је најбољим остварњем у категорији преко 50 минута на 68. Мартовском фестивалу.

Директор фестивала Дејан Дабић доделио је награду редитељу Филипу Чоловићу, који је захвалио жирију „што је умео да препозна када је филм за аутора много више од филма, што је умео да препозна снагу и храброст неопходну да се овако нешто направи“.

У образложењу жирија наводи се да је Потреба за мржњом интимна исповест о губитку брата који је свирепо убијен.

„Оно што овај филм кандидује и одваја од осталих је братска емоција, исконска братска љубав у односу на антитезу мржњу и њен усуд и проклетство. Кроз филм се преплиће пуно мотива у оквиру драматуршке конструкције која носи све потребне елементе драме, претендујући више телевизијском жанру. Сваки од ових мотива је прича за себе и може бити филм, међутим новинарски приступ редитељском и монтажном ритму је остао упечатљив. Али, филм није књижевност, филм је слика понуђена оку“, истиче жири којим је председавао Желимир Жилник.

У филму су осим свирепог убиства Федора Фримермана, којег је у ноћи 25. јула 2013. обезбеђење сплава „Саунд“ тукло до смрти, обрађени и случајеви пребијања глумца Драгана Максимовића, убиство Слободана Вукића, случај керуше Миле и Бриса Татона, као и вршњачко насиље и трагедија младог Алексе Јанковића из Ниша.

Кроз ове и друге случајеве, редитељ истражује корене безразложног насиља, како се ствара и шири мржња, и како смо као друштво лако пристали на насиље која нас окружује.

Музику за филм радио је Срђан Марковић, монтажер је Бојан Филиповић, директор фотографије Гојко Деспотовић, док сценарио и режију потписује Филип Чоловић.

Филм је подржан од стране Филмског центра Србије, а од 10. јуна ће моћи да се погледа у биоскопима широм Србије. Дистрибутер филма је "FAME Solutions".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 10. октобар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи