Читај ми!

Марко Новаковић: Серија „Једини излаз“, девети премијерни наслов на РТС-у од почетка године

Редакција драмског и домаћег серијског програма РТС-а уочи почетка емитовања серије „Једини излаз“, може се похвалити да је само у овој години премијерно приказано 155 епизода домаћег серијског програма.

Како најављује Марко Новаковић, одговорни уредник Редакције драмског и домаћег серијског програма РТС-а, серија Једини излаз чију премијеру гледамо вечерас од 20.05 на Првом програму, је рађена по широј верзији сценарија филма и то је десет епизода од којих свака има неку своју целину.

У питању је врло узбудљив психолошки трилер, а редитељ Дарко Николић се потрудио да нам да неке врло занимљиве углове камере којима је та серија снимана.

„Ово је иначе девети премијерни наслов на РТС-у у овој полусезони од почетка године. Два су почела у прошлој, Камионџије и Клан, али већина тих епизода је емитована у овој и преко 130 премијерних епизода биће приказано до краја маја на РТС-у. Прошле године, рецимо, имали смо 155, а сада само до маја 130 епизода“, наглашава Новаковић.

Серија Једини излаз коју ће публика гледати наредних пет викенда на Првом програму РТС-а од 20. часова биће и последња премијерна серија у овој полусезони.

Ексклузивна премијера уочи ноћи Оскара

Филмски програм РТС-а је уочи прошлогодишње доделе признања Америчке академије за филм и уметност имао премијеру филма Паразит који је освојо главне награде, а ове године РТС ће приказати филм Још једна тура (Another Round), Томаса Винтерберга који је номинован у две категорије, и у обе има велике шансе да освоји признање, сматра Марко Новаковић.

„Без обзира колико је прошла година била грозна, ипак је било неколико јако добрих филмова. Филмска Академија у категорији за најбољи филм увек да више од пет наслова, тако да су међу главним кандидатима филм Номадленд који је већ добио Златни глобус и награду Бафта. Ту је и филм Манк, о Хенри Манкијевичу, сценаристи филма Грађанин Кејн који обрађује управо тај период. Исто изванредан филм Дејвида Финчера. Можда Номадленд, Клои Жао има највеће шансе, али ту је и јако занимљив филм Лисака Чанга Минари, јужнокорејског редитеља који је урадио једну потпуно интимну људску причу о једној породици. Ту је и Суђење чикашкој седморици, Звук метала, Обећавајућа млада жена. Јуда и црни месија један јако добар филм посвећен популацији Афроамериканаца и њиховој борби за признање“, каже Новаковић.

За разлику од доделе других филмских награда које претходе додели Оскара, церемонија у Лос Анђелесу неће бити онлајн већ уживо. Још увек се не знају детаљи и сви са великим нестрпљењем очекују да виде како ће изгледати. Претпоставља се да ће бити присутни сви номиновани, али да сигурно неће бити толико публике као у време пре пандемије коронавируса.

Пренос церемоније доделе Оскара моћи ће да прате и гледаоци РТС-а на Првом програму у ноћи недеља на понедељак два сата после поноћи, а после ексклузивне премијере филма Још једна тура.

„Један заиста сјајан филм Томаса Винтернберга чији почетак снимања је обележио трагичан догађај, смрт редитељеве ћерке која је требало и да глуми у филму. Томас Винтерберг се издигао изнад свега тога и успео је да сними тај филм као омаж њој и где су играли њени другови из разреда“, подсећа Марко Новаковић.

Нови пројекти Редакције драмског и домаћег серијског програма

За јесен Редакција драмског и домаћег серијског програма најављује наставак серије по сценарију Милорада Павића, Јунаци нашег доба.

„То је серија која је побројала заиста велике симпатије у време приказивања првог циклуса и негде Павић за ово поднебље има неку своју тачну меру и има неку формулу којом држи публику пред екранима. Тако да се надамо да ће и нова сезона бити на нивоу прве, ако не и боља“, наводи саговорник Тијане Јевтић.

РТС је поводом обележавања Дана сећања на жртве Холокауста и геноцида у Другом светском рату имао прву репризу филма Дара из Јасеновца, а још увек није одређен термин када ће бити приказана мини серија од четири епизоде која је урађена на основу филма.

„Један значајан догађај из наше историје је обрађен у том филму и то је логично дошло на РТС“, сматра Марко Новаковић, одговорни уредник Редакције драмског и домаћег серијског програма РТС-а.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 10. октобар 2024.
29° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи