Читај ми!

Марко Новаковић: Суд треба дати после заокружене слике – завршетка серије „Породица“

„Породица“ од понедељка сваке вечери има око милион и по гледалаца и исто толико коментара на разним платформама. Уредник серијског програма РТС-а Марко Новаковић открива каква су очекивања била, а какви резултати ове серије и за предстојећи период најављује нове жанровски разноврсне серијске садржаје искусних домаћих аутора, али и младих редитељских нада.

Серијским програмом, у првој половини године, добили смо нестварно велики број епизода различитих наслова, оценио је Новаковић гостујући у Београдској хроници.

„Морамо да кажемо да серија Породица, поред тога што се базира на неким реалним историјским чињеницама, и фикција њихових аутора. У том преплитању фикције и реалности покушавамо да дамо одговор који је релевантан. Када се ради један овакав пројекат, много је консултаната и различитих људи укључено је у тај процес, а примећујемо да је последњих дана и на РТС-у и на другим станицама, многе специјалне емисије посвећене су овом наслову“, објашњава Новаковић.

Према његовим речима, о Породици има различитих мишљења – критика и похвала, у зависности од сегмента серије.

„Оно што је чињеница је да је огромна публика свако вече уз РТС негде око 10 до 9. Вечарас је финале, пета – последња епизода, која ће заокружити слику и мислим да није добро давати коначан суд пре него што се дело погледа до краја“, истакао је Новаковић.

Говорећи о томе како је РТС одлучио да прикаже серију о дешавањима из новије историје од које, према оцени многих, није направљена дистанца, Новаковић је нагласио да је у питању лиценцни производ „Телекома“.

„Одлуке о серијама у којима смо ми копродуценти или већински продуценти, наравно, доносе се према читању сценарија, разговору. РТС мора да гаји разнолики жанровски репертоарски програм и мислим да смо и са овом серијом и са неким другим серијама негде водећи у избору програма који нудимо својим гледаоцима“, каже Новаковић.

Различити жанрови серија на РТС-у 

Процес избора серија које ће се наћи на програмима РТС-а подразумева пажљиву селекцију.

„Одлука се доноси у најужем кругу програмском и у комуникацији са руководством. Ставе се на сто сви наслови који су у понуди па се гледа да од свачега буде најквалитетнији узорак. Гледаоци не кажу да грешимо баш много. Мислим да смо од почетка године имали неколико наслова који су били веома гледани“, објаснио је Новаковић.

Према његовој оцени, РТС гледаоцима може да понуди сву шароликост различитог жанровског садржаја.

„Публика нас више изненади пријатно. Имали смо за млађу популацију Клан, за старије Каљаве гуме, имамо сада за све генерације Радио Милеву. Не можемо да кажемо да смо много изненађени“, навео је гост Београдске хронике.

Средином априла стиже Дрим тим 

Иако је планирано да се на програмима РТС-а нађе још нових серијских садржаја, Марко Новаковић открио је само да гледаоце овог пролећа очекује нова хумористичка серија.

„Први циклус Радио Милеве завршава се средином априла. У термину од осам увече, радним данима ићи ће Дрим тим. Серија је настала по сценарију Милоша Радовића, режирао је Дејан Зечевић. Отац са 11 синова има фудбалски клуб, то је по истинитом догађају“, рекао је Новаковић и додао да ће бити и драмских премијера.

У понедељак 5. априла и 12. априла на РТС-у ће бити приказане драме студената Факултета драмских уметности Кидање по тексту Катарине Митровић у режији Синише Цветића и Реконструкција по тексту Сташе Баец, у режији Срђана Марковића.

„Синиша Цветић је отворио први циклус серијала Рани кадрови са којима ћемо наставити и ове године. Тако да није све сигурица, негде идемо и у ризик и откривање нових младих аутора“, закључио је Новаковић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 10. октобар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи