Читај ми!

Марко Баћовић пред финале „Породице": Као да сам убачен у историју, волео бих да упознам Тому Филу

Вечерас на првом програму РТС-а у 20.50 емитује се последња, пета епизода мини-серије „Породица", сценаристе и редитеља Бојана Вулетића. Сваку епизоду драмског приказа збивања у последњих 48 сати пред хапшење некадашњег председника Србије и Савезне Републике Југославије, Слободана Милошевића, од почетка емитовања, у просеку гледа милион и по људи. Марко Баћовић тумачи лик адвоката Томе Филе.

Глумац каже да се припремао за улогу и да је осетио одређену врсту оптерећења које носи тумачење ликова који су део новије историје о којој мишљења умеју да буду подељена. 

„Господин Тома Фила је позната личност коју ја иначе волим да гледам, кад год гостује или затекнем. Прочитао сам наравно и његову књигу Завршна реч, гледао сам доста тих Јутјуб клипова, и тако", рекао је за Јутарњи програм, Марко Баћовић, који се јавио из Подгорице.

Додао је да сматра да је сценарио одличан, да су историјска лица помешана са фиктивним личностима и да је био уверен да ће серија бити добра.

„На самом снимању, био сам присутан, те сцене постоје када је Тома присутан разговору између Чеде Јовановића и Слободана Милошевића, и тада сам рекао колегама одмах : 'Ово је спектакуларно. Ја се осећам као да сам негде убачен у историју'", испричао је Баћовић.

Серија Породица је изазвала велику пажњу на друштвеним мрежама, и скоро да није било оних који су остали равнодушни и нису осетили потребу да јавно поделе своје ставове. Коментари су стигли и до Баћовића. Говорећи о изазовима које носи његова улога, каже да постоји оптерећење због чињенице да „играте живог човека".

„Увек имате у глави - шта ће овај човек да мисли сада када ме буде гледао... Али сценарио је такав, и када приступите а најбољом вољом да то урадите, онда то скида ту врсту одговорности. Наравно да сам очекивао да ће ови да реагују овако, они онако, али важно је да се томе приступи као свакој другој драми. То су све лица која имају своју судбину, своју драму, своје везе, као и свака друга улога", каже глумац.

„Морате да знате ко је тај човек, одакле је дошао, зашто се ту налази, шта покушава да постигне, и онда је све много лакше", рекао је Баћовић и додао да сматра да су колеге, и сви са којима је на серији Породица радио - задовољни.

Баћовић каже да од познатог адвоката Томе Филе за сада није чуо коментаре, али да би волео да га упозна.

„Не знам колико је задовољан. Оно што је битно за тај лик је да је ту дошао на позив, и то је за њега, као за глумца, да добије улогу у неком великом филму код најбољег редитеља. бранити бившег председника државе у таквим околностима, заиста је за сваког адвоката фантастичан изазов. На крају крајева, он је у књизи написао да је поводом тог позива чак имао неки судбински знак који се догодио у кући. Јако му је било стало. Он је иначе врло савестан, а поготово у овом случају", каже Баћовић који сматра да је Фила учинио све за свог клијента и да је према њему био врло искрен.

„Покушао је да утиче на то да се спречи крвопролиће, јер је ситуација била напета. Ми сад знамо да није нико погинуо, да има неколико рањених, али морали смо да дочарамо ситуацију у којој је могло све да експлодира и да све то оде дођавола", закључио је глумац уочи великог финала политичког трилера о последњим данима пред хапшење Слободана Милошевића. 

четвртак, 10. октобар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи