Читај ми!

Снежана Савић: Моје физичке предиспозиције за улогу Јованке Броз су очигледне

Недавно је завршено снимање играно-документарне серије „Јованка Броз и тајне службе“ из пера сценаристе серије „Тајне службе Србије“, генерала Светка Ковача, у режији Недељка Ковачића. Улога Јованке Броз је поверена глумици Снежани Савић.

Играно-документарна серија Јованка Броз и тајне службе прати најважније догађаје из живота Јованке Будисављевић, касније Броз, од доласка у Бели двор, удаје, до неспоразума, сукоба, оптужби, раздвајања од Тита, потпуне изолације и живота у нехуманим условима. 

Глумица Снежана Савић у овој играно-документарној серији тумачи улогу Јованке Броз у годинама непосредно пред Титову смрт, док младу Јованку игра глумица Милица Томашевић.

Колико год била присутна у јавности током скоро 30 година, живот Јованке Броз је увек био под велом тајне, али од 1980. године она се потпуно повукла и о њеном животу се готово ништа није знало, тако да је до данас она остала мистерија.

Гошћа Београдске хронике, глумица Снежана Савић, наглашава да то и јесте један од кључних разлога зашто је Јованка толико интригантна као личност.

„Она је сама дошла до те спознаје да треба да се повуче и да треба да живи у самоизолацији, јер је схватила да је тако најбоље за њу. Али до краја живота је остала одана Титу и тој њиховој љубави. Врло одана и верна иако постоје приче, а и она сама говори о томе, да су јој наместили, да су је издали и одвојили од Тита Доланц и Љубичић у годинама када је он већ био доста стар“, додаје глумица.

Фасцинантно је и то како га она до краја брани и колико жена која воли може да прашта. У једној сцени, наводи Снежана Савић, она са својом сестром Надом, с којом је провела последње године живота, не прихвата сестрин став да је можда Тито могао више да се заузме за њу, већ тврди да је морао да се раздвоји од ње.

Припрема за лик Јованке Броз подразумевала је велико истраживање, и захтевала је много трагања и проучавања, почев од гласа, покрета до психологије.

„Оно што сам ја могла између редова да прочитам је да је она била изузетно јака жена, да се сама повукла не желећи да прави велике ексцесе иако је по карактеру била доста темпераментна жена. Умела је да се посвађа, умела је да наљути многе генерале и да им одбруси јер нису били искрени према Титу, по њеном мишљењу“, додаје гошћа Хронике.

Какве је везе Јованка Броз имала са тајним службама

Јованку Броз су оптуживали да је имала своју тајну службу. Она је била официр, Народни херој, партизанка одликована још током рата, али су неки нашли за потребно да је касније оптуже да је имала своју тајну службу, да је радила за друге службе, иако није било никаквих реалних доказа нити материјалних чињеница.

Играно-документарни телевизијски формат се последњих година показао као нешто што публици пружа комплетнију слику о одређеним историјским догађајима. Наравно, глумцима је допуштен степен уметничке слободе у итерпретацији историјских личности, додаје Снежана Савић, али морају што је могуће више да буду наслоњени на чињенице с обзиром на то да није исувише велика историјска дистанца да би се ствари сагледале реално.

„Мада сумњам да ће та истина у правом смислу те речи било када изаћи на видело јер ми знамо да је политика једна јако озбиљна игра, много већа него што ми обични смртници то можемо да докучимо“, сматра позната глумица.

Озбиљан глумачки изазов

У серији Јованка Броз и тајне службе улогу Тита тумачи Небојша Дугалић, Ранковића Гордан Кичић, Владимира Бакарића Светозар Цветковић, Стеву Крајачића Бојан Жировић, генерала Мишковића Александар Срећковић и многи други, а Снежана Савић посебно наглашава невероватно добру интерпретацију Станета Доланца кога игра Драган Вујић Вујке.

„Покушавала сам да продрем у њу и у смислу дијалекта, покрета. Често је мало говорила ијекавски, мало екавски. Мало се мазила када је говорила. Покушала сам у том глумачком смислу да ту мелодију мало ухватим да не будем неки други лик који сам одиграла, посебно у овој кући, а то је и велики глумачки изазов и то не само изазов, него и одговорност, јер ми смо ипак савременици тог времена и ја сам рецитовала Титу за његов рођендан у Дому синдиката. Имам физичке предиспозиције за ову улогу, што је очигледно и није требало пуно да се ради на маски, али то није довољно за добро одиграну улогу“, каже на крају гостовања у Београдској хроници глумица Снежана Савић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 10. октобар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи