Читај ми!

Глумица Јелена Мур: У Јасеновцу су сваког тренутка стрепели од смрти

Сваки лик носи симбол страдања и геноцида којим је филм прожет, каже за РТС млада глумица Јелена Мур, која глуми Јеврејку Бланкицу у „Дари из Јасеновца“, чија светска телевизијска премијера је у суботу у 20 сати на Првом програму РТС-а.

„Бланкица је савршени контрапункт целе поставе овог филма, јер она карактерно представља морални стуб, неко светло на крају тунела главној јунакињи Дари. Ја сам неко ко је стално на Дариној страни и неко ко се бори за живот у логору смрти“, истиче глумица Јелена Мур.

Овакав историјски филм је, како каже, савршен простор где морате да се поткрепите историјским чињеницама и онда својом креативношћу можете да домаштате и радите на свом лику док не добијете најбољи могућу ствар.

„Читала сам многа сведочанства људи који су преживели Јасеновац и за мене је кључна ствар била да психологија жртве, односно како од потпуног кукавичлука доспевамо до апсолутне храбрости. Јаша, којег глуми Бојан Жировић, има савршену реченицу коју изговара: 'Вечерас нас је поново смрт заобишла, а беше лепа ноћ за умирање'“, наводи млада глумица.

То јој је била и главна водиља, да сваког тренутка лик којег игра стрепи од смрти.

„Симбол једног геноцида и страдања којим је сваки лик у одређеној мери прожет. То је оно чиме су се сви глумци посветили прилико стварања Даре из Јасеновца“, додаје Мурова.

Према њеним речима, са историјског и људског гледишта, Јасеновац је једна црна тачка и сматра да се о томе треба говорити.

„Мислим да смо снимили добар филм и да имамо семе које ће повући цео ланац да се проговори о страдању нашег народа у логору смрти Јасеновцу“, каже глумица.

Прича је, додаје, испричана једним аутентичним језиком који се све време игра са документаристичким и играним стилом. Музика, коју је компоновала Александра Ковач, сценографија, костими – све то помаже да прича буде што аутентичнија.

О свом искуству током снимања, каже да је било предивно и да није могла да пожели бољу екипу за свој првенац.

„Почевши од глумаца, који су увек били ту за мене и сви смо радили као тим. Свако се свакоме нашао, па су ми тако помогли јер сам морала да радим са дијалектом и наречјем који нису моји“, рекла је Јелена Мур.

петак, 11. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи