Читај ми!

Клерк Гејбл, глумац чија је смрт означила крај златног доба Холивуда

Филмски свет обележава 120 година од рођења и шест деценија од смрти легендарног америчког глумца Клерка Гејбла. У оквиру циклуса „Великани светског филма“ Југословенска кинотека приказује најпознатија филмска остварења чувеног глумца.

У комедији и романси Догодило се једне ноћи, који је режирао Френк Капра 1934. године, Клерк Гејбл је морао да игра „по казни“. Прво је улогу одбио, али студио је остао при својој одлуци. Одиграо је и за њу добио Оскара.

Својевремено је изјавио да никада није глуматао, и да је он оно што људи виде на екрану. А видели су га као заводника, најпожељнијег мушкарца, шармера и краља златног доба Холивуда.

Током каријере више пута је био номинован за Оскара, а партнерке су му биле подједнако чувене глумице и лепотице тог доба, попут Аве Гарднер, Грејс Кели, Џоан Крофорд, Џин Харлоу, Лане Тарнер, Вивијан Ли, Мерилин Монро.

Женио се четири пута, а искрено волео само Керол Ломбард. Филмови Прохујало са вихором и Неприлагођени деценијама се сматрају синонимима Клерка Гејбла. Први због изузетне глуме, шарма и реплика које су одавно ушле у свакодневни говор. А други јер је последњи који је снимио.

Филм Неприлагођени према сценарију Артура Милера, један је од најбољих у којима је Гејбл глумио. Играо је каубоја у годинама који изгубљени смисао живота налази у неузвраћеној љубави према младој, прелепој девојци, коју глуми Мерилин Монро. Сниман је на локацији града Рино у Невади, где су и глумци и филмска екипа били изложени тешким временским условима, а некада су радили и на температури вишој од 45 степени.

Само два дана након завршетка снимања улоге у филму Неприлагођени доживео је тежак срчани удар и умро 16. новембра 1960. Гејблова смрт означила је и крај златног доба Холивуда.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 12. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи