Читај ми!

Костими из серије „Немањићи – рађање краљевине“ у РТС Клубу

У Хиландарској улици У РТС Клубу отворена је изложба костима из серије „Немањићи – рађање краљевине“. Представљен је део уметничких дела наменски ствараних за истоимену серију, a аутор костима је Стефан Савковић.

Тематска изложба открива део блага серијала о династији Немањића које чува РТС. Идеја је да се камерном поставком, костимима и музиком дочара живот средњовековне српске властеле. Костими су реплике одеће ношене у то време, а стварани су на историјској основи.

„Дуго није рађен средњовековни костим, утолико је био већи изазов и за колегу да нам подари оваква уметничка дела и овакво богатство које, захваљујући том пројекту, фундус РТС-а поседује“, напомиње Сузана Глигоријевић, главна костимографкиња РТС-а.

На поставци владарска одећа Стефана Немање и ратничка опрема, свечана одора архиепископа Саве, хаљине жупанове супруге Ане. Изложене су и реплике средњовековног оружја, оруђа и накита.

„Покушали смо да додирнемо ту прошлост, да додирнемо то време. А не заборавимо, време Немањића је време када је настајала ова држава, њена култура и њена духовност“, истакла је Ана-Марија Симоновић из Баштине РТС-а .

Музика која даје посебну атмосферу и серији и изложби објављена је и на це-деу.

„Неми кадрови су само неми кадрови. Осим дијалога, наравно да је и музика та која даје једну специфичну тежину свему томе“, истиче Владимир Грајић, директор ПГП РТС-а.

Тежину утиска који остављају костими, накит и оружје из серије о Немањићима можете проверити у РТС Клубу до 1. марта.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 12. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи