Читај ми!

Постери из СФРЈ на америчкој изложби о Тому и Џерију у Јапану

У Јапану почела специјална изложба о популарним цртаним јунацима Тому и Џерију, која се у својој поставци, између осталог, ослања на југословенске постере у којима фигурирају та два лика с филмског платна.

У јапанском граду Јокохами данас је почела необична изложба посвећена чувеним цртаним јунацима Тому и Џерију, али и њиховим творцима, америчким аниматорима Вилијаму Хани и Џозефу Барбери.

Тај догађај у далекоисточном лучком насељу од близу четири милиона становника је светска премијера и организован је поводом осамдесетогодишњице од приказивања првог кратког анимираног филма о злочестом мачору и довитљивом мишу.

Поставка јапанској јавности на увид пружа 250 предмета из архиве америчке филмске куће „Ворнер брадерс“ (која је почетком овог века откупила права на дела „Хане и Барбере“) попут оригиналних цртежа, скица и одломака из филмова, али и фотографија аутора и њиховог радног студија. Посетиоци могу да виде и ретке, више деценија старе играчке инспирисане њиховим цртаним креацијама.

Kуриозитет је, међутим, да, у одељку који илуструје популарност цртаћа о Тому и Џерију ван САД, зидове галерије у Јокохами краси шест биоскопских постера, који сви потичу из СФРЈ – четири из Загреба и два из Љубљане. Они дијаболичног, неспретног кућног мачора и бистрог мишјег дебељуцу публици представљају као „најбоље непријатеље“, чије урнебесно смешне авантуре никад не престају.

Тај акценат на СФРЈ чини се прикладним, јер су у бившој Југославији и на телевизији скоро свакодневно, пред поподневни и вечерњи Дневник, приказиване беспоштедне битке и бесконачно надмудривање Тома и Џерија. У то време, када су постојала само два телевизијска канала, читаве генерације југословенских малишана забављале су се навијајући за симпатичног глодара (на моменте, ипак, из сажаљења прижељкујући да јадни, изубијани мачор успе у својој опсесивној намери да се дочепа ноншалатног сироједа).

Непријатељство вредно Оскара

Вилијам Барбера и Џозеф Хана каријеру су почели као упосленици америчке филмске компаније „Метро-Годвин-Мајер“ (МГМ), и као свој први заједнички пројекат надређенима су понудили цртаћ о мачку намћору којег гони несавладива жеља да се докопа посластице, смеђег миша, који је, међутим, испоставиће се, непобедиви геније, невероватни срећник и снагатор, и који му, отуд, постаје вечни, неуништиви непријатељ.

Шефови анимације МГМ-а, међутим, одбили су идеју двојице тада врло младих аниматора и натерали их да поново седну за радни сто, сматрајући да је прича о мачку који стално јури миша прозаична и неоригинална.

Хана и Барбера, међутим, нису одустајали, па им је ипак дата прилика да као пилот епизоду нацртају само један кратки анимирани филм, који је приказан америчкој биоскопској публици у фебруару 1940. под називом Маца добија чизму. У њему, интересантно, мачор носи име Џаспер, док је миш, мада публика никад не сазна његово име, у том тренутку међу ауторима и продуцентима био знан као Џинкс.

Стална акција, неочекивани обрти и комичност оставили су добар утисак на публику и МГМ је почео да добија телефонске позиве и писма у којима су се гледаоци распитивали када ће бити приказан наставак.

То је био зачетак светски популарне серије о Тому и Џерију, која се и данас гледа диљем планете.

До затварања подружнице за анимацију МГМ-а 1957. године, Хана и Барбера су сами направили 114 епизода Тома и Џерија и захваљујући њима добили чак седам Оскара за кратки цртани филм.

Према организаторима изложбе, један од разлога зашто су ти врло динамични цртаћи, који обилују јурњавом и бруталним и, често, уврнутим, саркастичним насиљем (односно, непрекидним међусобним нападима маљевима, тестерама, бомбама и сл.), брзо стекли популарност у САД и побрали доста награда то што су се појавили за време Другог светског рата, када је немилосрдна борба била свакодневна појава.

Осам деценија битке на екранима

Два нераздвојна пријатеља, Хана и Барбера, су крајем педесетих основали сопствену продукцијску кућу. Kроз њу су свету даровали широку лепезу легендарних цртаних јунака као што су Атомски мрав, Kременко и Kаменко, Џетсонови, медвед Јоги и пас Скуби Дуби.

У међувремену други аниматори, међу којима је најпознатији Чак Џонс, творац Пере којота и Птице тркачице и један од цртача Душка Дугоушка, су преузели на себе задатак да наставе продукцију цртаћа о Тому и Џерију.

Најновија серија о Тому и Џерију је почела 2014. године. Реч је о компјутерској анимацији у продукцији „Ворнер брадерса“.

Они тако настављају своју комичну борбу, додуше, донекле ублажену, јер су за укус данашње (западњачке) публике рани радови Хане и Бербере исувише сурови.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 12. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи