Читај ми!

"Нитрат 22" - Фестивал нитратног запаљивог филма

Традиционални Фестивал нитратног запаљивог филма, током свог 22. издања, приказаће у Југословенској кинотеци 74 остварења из 21-ог светског филмског архива. На фестивалу, који уз поштовање епидемиолошких мера траје до 23. децембра, многи од филмова имаће београдску премијеру.

Под мотом "Нитрат 22" - окупљена ретка филмска дела која су се деценијама водила као изгубљена. Сада када су коначно пронађена, а нека и дигитално рестаурирана -од комедија и драма, преко историјских и авантуристичких филмова до хорора и документарних остварења, видећемо праве кинематографске бисере с потписом великана светског филма, међу којима Виториа Де Сике, Сесила де Мила, Маноела де Оливеире.

"Чинило нам се да у оваквој ситуацији која није ни мало сјајна, треба да одржимо фестивал континуитета, да одржимо традицију и зато смо дали тај кратки мото, да још једном обрадујемо љубитеља филма и све наше редовне посетиоце који преко 20. година долазе на Нитратни фестивал", рекао је директор и селектор фестивала Александар Ердељановић.

Међу насловима снимљеним на овим просторима, посебно занимљив је средњеметражни документарно-пропагандни филм из 1938. Путем препорода о предизборној кампањи Милана Стојадиновића.

"Напокон ту су до сада два невиђена филмска материјала недавно пронађена у нашем запаљивом архиву - један из 1941. један из 1942.године, Поплаве у Лоњском пољу, реч је о сушењу Лоњског поља које су урадили први логораши у логору Јасеновац, као и филм Крстионица кнеза Вишеслава о доласку крстионице из Италије 1942. године", истакао је Александар Ердељановић.

Нитратно дружење са филмовима снимљеним на запаљивој траци, заказано је за преподневне сате у Кинотекиној дворани Душан Макавејев.

субота, 12. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи