Читај ми!

Фестивал у част 75 година од победе над фашизмом

Међународни филмски фестивал "Дан победе", први пут ће ове године бити организован у оквиру Фестивала европског и независног филма "Еуро-ин филм 2020", који је отворен у Културном центру Новог Сада. Фестивал је покренут у част јубилеја, 75 година победе над фашизмом у Другом светском рату.

У част "Бесмртног пука", догађаја који се у многим земљама одржава у знак сећања на жртве нацизма и фашизма у Другом светском рату, изнедрен је фестивал "Дан победе"- филмске приче о освајању слободе.

"Добар ратни филм је у ствари анти-ратни филм. Рат је нешто што се противи суштини човековог живљења. Зато што има и смрти и све могуће недаће које рат са собом доноси", рекао је селектор Ђорђе Каћански.

Пројекцијом филма Глуви барут одата је почаст недавно преминулом глумцу Мустафи Надаревићу. Ове године биће заступљени антологијски и награђивани ратни филмови домаће, руске, белоруске, чешке и кинематографије Велике Британије.

"Догађај би обухватило Дан победе, не само народе у Европи, него све народе које имају ратно искуство. Искуство страдања, али истовремено васкрсења и поновног буђења из пепела страдања и пропадања и ништавила које рат са собом носи", истакла је организатор Валентина Чизмар.

Од следећи године, осим у Новом Саду, фестивал ће паралелно бити организован у Источном Сарајеву и Будви. Уз поштовање свих епидемијских мера, фестивал "Дан победе" трајаће до 11. децембра.

субота, 12. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи