Читај ми!

Серија Кости – како чисте душе опстају у свету порочне и изопачене власти

Серија „Кости“, чије премијерно емитовање започиње 21. новембра на Радио-телевизији Србије, други је део трилогије начете веома снажном драмском серијом „Месо“ која је, са великим успехом код публике, емитована такође на РТС-у крајем 2017. године. Али „Месо“ и „Кости“ две су потпуно различите приче, иако их повезује иста трилогија, слична естетика и начин приповедања, специфичан филмски језик и проверени тим аутора и протагониста који их је реализовао.

Кости су још једна жестока драма, са елементима трилера, која је настала из пера сценаристе Николе Пејаковића у режији Саше Хајдуковића.

Оне су једна потпуно нова сага о транзиционом периоду живота у Бања Луци и апокалиптичном духу данашњег времена, које без милости разара многе традиционалне вредности дубоко укорењене у овоме друштву.

Ова серија, која је за Радио-телевизију Србије настала у извршној продукцији „Босонога продукције" из Бањалуке, прича је о два млада човека, крајишника који су одбегли из својих домова у Републику Српску за време акције „Олуја“.

Они различитим путевима иду ка истој ствари – постају ноторне убице. Један убија у име породице, морала, праведности, одсуства правде у друштву, а други оправдавајући свој чин државотворним, вишим, националним разлозима.

Онај први, Коста Говоруша, брутално убија оне који му угрожавају породицу и пријатеље, а онај други, Коста Гајић, уклања оне који угрожавају идеју о држави и руше систем. Желећи најбоље, желећи да уреде, преобразе и промене средину у којој живе, они иду путем који није разуман, који није тачан – иду путем крви и иза себе остављају кости, а не боље и паметније друштво.

Прецизним бритким стилом писања Николе Пејаковића Кости у себи садрже жестину и снагу веристичког приказа савременог друштва, изванредно профилисане главне и споредне драмске ликове, занимљиву причу кроз коју се радња развија. Она је пуна неочекиваних обрта, вођена је прецизним и животним дијалогом и набијена тензијом сазданом од узбудљивих сукоба између њених јунака.

Недостатак емпатије и етичких норми свеприсутни су у Пејаковићевој слици садашњости, којој и сами припадамо, али су избалансирани тако да јој, у исто време, у потпуности верујемо и имамо зазор од ње.

Кости доносе причу о мрачним ликовима који кроје живот, у вртлогу политике, криминала и потпуне одсутности морала, док истовремено чисте и обесправљене душе покушавају да у том вртлогу опстану.

Серија је постављена у још суровијем облику од серије Месо: изражено зло средине у којој живимо манифестује се кроз примере ликова који њиме владају, не презајући од свих облика криминалних радњи (подмићивања, силовања, физичког злостављања, убистава...).

У исто време ова серија дефинише пороке и изопачености сконцентрисане у врховима власти једне мале средине као модел функционисања читаве државе и окружења којем припада.

На тај начин, отвара нам и јасну метафору приказа функционисања модерне цивилизације 21. века.

Главни протагонисти серије Кости су Јово Максић и Љубиша Савановић. Ова два глумца изванредно балансирају улоге које тумаче, стварајући, „хируршком" прецизношћу, сваки детаљ, сваки микромизансцен психолошких профила њихових ликова.

Они пред гледаоце доносе истинитост какву ретко уочавамо у глуми домаћих серијских остварења.

Драган Мићановић доноси нам лик Енглеза, моћника који долази из оних богатих средина које кроје стварност малих поднебља, остварујући кроз ову улогу једну од својих најбољих глумачких креација у својој богатој каријери.

Тачност, веродостојност и лепршавост глумачке игре очитава се и код осталих великих улога у серији Кости - Александра Ђурице, Бориса Исаковића, Милице Јаневски, Николе Пејаковића, Николе Ракочевића, Дејана Аћимовића, Лее Секулић, Николине Фригановић...

Атмосферу серије у великој мери граде и изузетно рафинирана фотографија Саше Петковића и Драгана Радетића, сурово реалистичне сценографије Мине Лазаревић и костими Кристине Костић, прецизан монтажни ритам Саше Каракаша и надасве моћна музика Петра Билбије.

Сви ови елементи веома вешто су укомпоновани у целину под промишљеном редитељском палицом Саше Хајдуковића, чији је ауторски рукопис отишао још један корак даље у односу на његова досадашња остварења.

Свако ко буде уронио у ову невеселу, али свакако истиниту причу, имаће прилике да осети сву снагу и веризам које она у себи садржи, саживи се са њеним јунацима и осети њену катарзичку моћ.

Јер, светла на крају тунела у њој постоје, само је треба истрајно пратити и дати јој шансу да нас увуче у себе и води траговима костију које иза себе оставља.

А улазећи у фикцију звану серија Кости, толико блиску наличју реалности, и откривајући тачке пуцања свих њених актера, на крају ћемо и сами остати помало оглодани.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 13. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи