Читај ми!

Рестаурирани класици - прилика за младе филмофиле

Европска пракса да се рестаурирани филмски класици враћају на биоскопски репертоар, примењена је и код нас. Српски приказивачи на велико платно, вратили су ванвременске класике седме уметности који су последњих неколико година дигитално рестаурирани у оквиру пројекта „Вип Кинотека".

С једне стране сусрети старе и нове публике са ванвременским причама, чувеним репликама глумачким легендама. Са друге - одмеравање снага актуелних филмова са вредностима које трају - Давитењем, Лепотом порока, Маратонцима, Националном класом, Варљивим летом и другим драгуљима снимљеним у продукцији „Центар-филма" током седамдесетих и осамдесетих. 

„Југословенска кинотека, која је у циљу заштите покретних културних добара најчешће од великог значаја, извршила дигиталну рестаурацију ових култних српских филмова, осећа задовољство због тога што након специјалних пројекција дигитално рестаурираних верзија у Кинотеци, и пројекција на Јавном сервису, они долазе пред публику у биоскопе широм наше земље. Волео бих да ово постане стандард, једна пракса и да на тај начин и Србија постане онај део Европе и света где домаћи класици заузимају место на репертоару биоскопа", рекао је Југослав Пантелић, директор Југословенске кинотеке.

Већ неколико месеци биоскопи широм света суочавају се, услед пандемије, са мањком премијерних филмова и ограниченом понудом за потенцијалну публику.

„Створиле су се околности да се та издања нађу на великом платну и на новим дигиталним пројекторима, јер ето имамо резултат Југословенске кинотеке који је она постигла заједно за 'Вип-ом' да се ови филмови приказују у савременим дигиталним биоскопима. Долазе претежно људи који су од 35 до 50 година", рекла је Александра Гарић, директорка маркетинга биоскопа „Синеплекс".

Мада је реч о ограниченој дистрибуцији, Дани српског класичног филма у „Синеплексу", као симбиоза класичног и модерног - прилика су да се и млади филмофили путем квалитетних пројекција заинтересују за благо наше филмске културе.

недеља, 13. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи