Читај ми!

Грин фест прогласио победнике – има их седам

У оквиру такмичарског програма 11. Грин феста, укупно 49 филмова из 24 државе конкурисало је за титуле најбољих у шест такмичарских категорија. Награђена остварења су „Кратак филм о леду“, „Срж дрвета“, „Бог је отишао даље“, „Нинти“, „Пепео“, „Еко љубав“ и „Добар посао“.

Најбољи кратки филм фестивала је Кратак филм о леду редитеља Адама Лајтија из Велике Британије, док је награда за најбољи филм о природи отишла у руке италијанског редитеља Стефано Петронија за филм Срж дрвета.

Бог је отишао даље немачког редитеља Петера Бовинга је проглашен најбољим анимираним филмом ове године, а награду за најбољи филм до једног минута је освојио Нинти, шпанског редитеља Хуана Франциска Калере.

У регионалној селекцији филма из југоисточне Европе, титулу најбољег је освојио филм Пепео, македонског редитеља Георге Лазова, док је Еко љубав руског редитеља Дмитри Георгијева понео награду за најбољи омладински филм фестивала.

Жири је одлучио да додели и једно специјално признање за филм Добар посао, пољског редитеља Пјотра Биедрона.

Првих седам дана фестивала је протекло у великом броју прегледа филмова на 100 одсто онлајн фестивалској платформи и великом интересовању за панел дискусије о одећи и текстилном отпаду, као и о загађењу ваздуха које су биле преношене уживо на страници фестивала на Фејсбуку.

За данас, у 18 часова на 11. Међународном фестивалу зелене културе, који се одржава у под слоганом Какву будућност желим?, заказана је и трећа панел дискусија, на којој ће бити објединињене теме о начинима и потреби заштите природних ресурса, инструментима који могу да помогну Србији да унапреди квалитет природе и мрежи природних добара Натура 2000 која је један од значајних алата у смањењу ризика климатских промена.

На панелу ће говорити Борис Ерг – директор IUCN ECARO, Зоран Сретић – стручњак за право ЕУ, Предраг Лазаревић – сарадник на Биолошком факултету и Имре Кризманић – доцент на Биолошком факултету. Разговор ће модерирати Душка Димовић из Светске организације за природу.

Комплетан филмски програм може бесплатно да се погледа на фестивалској платформи до 4. новембра, без регистрације, у време које вама одговара.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 13. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи