„Име народа“ отвара 27. Фестивал европског филма Палић

Почиње овогодишње, двадесет седмо издање Фестивала европског филма Палић,и трајаће до 18. септембра на Палићу и у Суботици, у организацији Отвореног универзитета Суботица. Фестивалски програм отвара филм „Име народа” редитеља Дарка Бајића, историјска сага о Светозару Милетићу.

Фестивал европског филма Палић ће бити отворен свечаном церемонијом на којој ће наша легендарна глумица Мирјана Карановић примити награду „Александар Лифка“ за допринос европској кинематографији.

 

Фестивалски програм отвара филм Име народа у режији Дарка Бајића, по сценарију Милована Витезовића, у продукцији куће „Зилион филм“ и уз покровитељство Владе АП Војводине. Ово остварење је историјска сага о Светозару Милетићу, угледном адвокату, некадашњем градоначелнику Новог Сада и једном од најзначајнијих и најутицајнијих српских политичара у Аустроугарској друге половине 19. века. 

У главном такмичарском програму, уз Име народа ће се наћи још 11 европских остварења.

Селектор Ненад Дукић нарочито скреће пажњу на четири филма реномираних аутора: „Један од најзначајнијих савремених италијанских редитеља Матео Гароне у филму Пинокио представиће особену, крајње оригиналну верзију познате бајке са сјајним Робертом Бењинијем у улози Ђепета; познати француски аутор старије генерације Филип Гарел биће на програму са новим филмом Со од суза; ветеранка пољског и светског филма Агњешка Холанд биће у конкуренцији с новим филмом Шарлатан, а један од најособенијих немачких редитеља Кристијан Пецолд долази с филмом Ундин“.

Као „најинтригантнији и најконтроверзнији филм главног програма“, Дукић истиче остварење Наташа, један од филмова обимног пројекта ДАУ руског редитеља Иље Хржановског. Из званичне селекције неодржаног Канског фестивала стиже пољско-шведски филм Зној Магнуса Вон Хорна, док ће се филмом Лекције персијског представити редитељ Владимир Перелман.

Фестивал европског филма Палић, представиће селекције „Паралеле и судари“ са фокусом на кинематографији средње и источне Европе, као и „Млади дух Европе“ у којој ће се наћи филмови савремених, инвентивних аутора чија дела померају границе филмске уметности. 

Селектори програма „Паралеле и судари“, Нил Јанг и Мирослав Могоровић, одабрали су 11 филмова у такмичарској селекцији и четири ван конкуренције. У селекцији „Млади дух Европе“ наћи ће се 37 краткометражних остварења широког стилског и жанровског спектра, а у оквиру "Eco Dox" програма, селектор Игор Тохољ је одабрао осам документараца који су посвећени темама и изазовима очувања живтотне средине.

На 27. фестивалском издању међународни жири Фестивала доделиће „Златни торањ“ за најбољи филм и „Палићки торањ“ за најбољу режију. Жири критике доделиће награду за најбољи филм из селекције „Паралеле и судари“, ФИПРЕСЦИ жири за најбољи филм, а на основу гласова посетилаца биће додељена и „Горки лист“ награда публике.

У оквиру 27. фестивалског издања посетиоци ће још једном имати прилику да на самом фестивалу, али и путем званичног сајта Европског филмског фестивала Палић гласају за најбољи филм и „Горки лист“ награду публике. Ове године, они ће по пети пут преузети важну и активну улогу у сагледавању представљене филмске уметности. На тај начин ће, осим стручног жирија, бити уважено и мишљење публике, захваљујући чијој лојалности и посвећености филму, фестивал траје свих ових година.

Фестивал европског филма Палић подржали су Европска унија кроз програм Креативна европа МЕДИА, Министарство културе Републике Србије, Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама Војводине, Град Суботица, и многобројни партнери и медијски партнери.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 14. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи