Срце Сарајева за српски документарни филм "Merry Christmas, Yiwu"

Филм српског редитеља Младена Ковачевића "Merry Christmas, Yiwu" добитник је награде Срце Сарајева за најбољи документарни филм 26. Сарајево филм фестивала. Своју светску премијеру, овај филм је имао у јануару, на Међународном филмском фестивалу у Ротердаму, у "Bright Future" програму намењеном младим европским редитељима.

Филм је реализован у оквиру „Хороптер“ филмске продукције из Београда, у продукцији Иве Племић Дивјак. Кључне чланове ауторског тима чине једна од тренутно најцењенијих монтажерки у региону, Јелена Максимовић и млади, перспективни директор фотографије, Марко Миловановић. Композитор је Олоф Дреијер из познатог шведског електронског дуа "The Knife".

Merry Christmas, Yiwu говори о томе да су комунистички идеали одавно избледели у кинеском граду Јиву, у коме се у преко 600 фабрика, производе божићни украси за цео свет. Захваљујући високим платама, фабрички радници могу да приуште најновије „ајфоне“, али и даље спавају у загушљивим спаваоницама. Сви су мигранти у сопственој земљи, носталгични за нечим далеко.

Овај продукцијски амбициозан пројекат, сниман у Кини, рађен је у коделегацији продуцената из Србије и Шведске, у копродукцији са Француском, Немачком, Белгијом и Катаром, а телевизијски копродуценти пројекта су немачки канал АРТЕ (НДР) и белгијски РТБФ.

Аутори и продуценти филма изражавају дубоку захвалност за подршку Филмског центра Србије. Захваљујући ФЦС-у, овај пројекат је развијан и финансиран у оквиру престижних европских филмских развојних програма.

Merry Christmas, Yiwu је финансиран од стране националних филмских центара земаља копродуцената, те од стране постпродукционих фондова Доха филмског института и швајцарског "Visions sud est". Филм је у фази продукције био унапред продат за ТВ емитовање каналима у Немачкој, Француској, Белгији, Швајцарској, Русији и Финској, а сходно својој тематици, уочи Божића 2020. симултано ће бити емитован на већини европских ТВ канала којима је продат.

Након светске премијере, филм је до сада приказан на фестивалима у Гетеборгу, Стокхолму, „Хотдокс Торонто“, „Биографилм“ фестивалу у Италији, Сарајево филм фестивалу и "MakeDoxy". Своју домаћу премијеру, Merry Christmas, Yiwu ће имати на отварању Фестивала европског дугометражног документарног филма – Седам величанствених у Београду.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 15. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи