Посластице за филмофиле на предстојећем "Белдокс" фестивалу

Тринаесто издање Међународног фестивала документарног филма "Белдокс", понудиће од 3. до 10. септембра квалитетан, богат и разноврстан програм у којем се крију и бисери светске кинематографије, праве посластице за све филмофиле.

Највећи заљубљеници у покретне слике имаће прилике да у фестивалским програмима открију и погледају документарне филмове који говоре о најцењенијих филмским ствараоцима прошлог и овог века, филмским естетикама и формама, дела који сведоче о значају седме уметности.

На програму је шест филмофилских филмова: Форман против Формана, Фатална Номи, Дух Питера Селерса,Сакавем, Каубоји и индијанци: Филмови Патара и Обијеа и њему придружени Паника у селу: Вашар пољопривреде.

Форман против Формана, Јакуба Хејне и Хелене Трестикове, слика живот и дело чешко-америчког аутора Милоша Формана, пружајући колаж ретких приватних и званичних архивских и аутобиографских успомена, које је приповедао редитељев син Петр Форман.

Редитељ класика Гори, моја госпођице, Лет изнад кукавичијег гнезда, Коса и Амадеус портретише се као харизматички авантуриста са огромном храброшћу да преиспитује себе.

Фатална Номи је анализа значаја филма Пола Верховена из 1995. године. Документарни филм Џефрија Мек Хејла истражује место и значај Верховеновог хита у култури краја 20. века, отварајући дебате на теме квалитета филма, уметничке намере редитеља и порука о полу и роду.

Дух Питера Селерса Питера Медака открива тајну - зашто је један од највећих комичара свих времена одустао од гусарске комедије коју је 1973. снимао за "Columbia Pictures". Четири и по деценије након катастрофалног искуства, анализирајући рад чувеног глумца и сећајући се свог (не)пристајања на компромисе, Медак зацељује своје ране из времена продукције филма који је чувени холивудски студио отписао и одлучио да га никада не пусти у биоскопе.

Сакавем је својеврсно путовање кроз филмове протугалског редитеља Педра Косте, фокусирано на његов рад на делима „Casa de Lava", „Ossos", „Colossal Youth" i „Horse Money", током ког се стиче увид у визуелни и звучни пејзаж естетике аутора који дубоко кинематички осећа и замишља.

Каубоји и индијанци: Филмови Патара и Обијеа пружа нам увид у збивања иза кулиса за Оскара номинованих, легендарнних аниматора Венсана Патара и Стефана Обијеа, одговорних за филмове попут „Ernest & Celestine" и серијала Паника у селу. Том приликом, уз пројекцију филма Фабрика о овим врсним ауторима, биће приказан и најновији урнебесни наставак њиховог успешног серијала Паника у селу: Вашар пољопривреде.

Тринаесто издање Међународног фестивала документарног филма "Белдокс", које је ове године одложено због пандемије коронавируса, уместо у мају биће одржано од 3. до 10. септембра на неколико локација у Београду. У богатом фестивалском програму, који је четврти пут заредом добио подршку Европске уније кроз програм Креативна Европа Медиа, биће приказано више од 120 документарних филмова и ВР/АР садржаја.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 15. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи