Нове Нетфликсове и ХБО серије на РТС-у

Радио-телевизија Србије већ дуго прати трендове када су у питању серије врхунске продукције из целог света. Нетфликс и ХБО хитови више нису доступни само онима који поседују смарт телевизоре, плаћају додатне кабловске пакете и месечне претплате на медијске платформе. РТС својим гледаоцима доноси врхунски избор најбољих серија које највећи медијски сервиси имају у понуди, а сада имамо прилику да гледамо чак две нове серије - белгијски „Прекид“ и италијанску „Моја генијална пријатељица“.

Од 24. јуна, на Првом програму РТС-а почиње емитовање прве сезоне Нетфликсове хит серије Прекид ("The Break", француски "La Trêve"). Ова криминалистичка прича са елементима драме и трилера освојила је публику широм света, а од сада је можемо гледати и код нас, радним данима око 23 часа. 

Настала у белгијској продукцији и снимљена на француском језику, серија говори о полицијском детективу Јоану Питерсу који се са ћерком сели из Брисела у свој родни град где га затиче смрт тамнопутог младића, фудбалера локалног клуба.

Иако сви сматрају да се ради о самоубиству, Јоан сумња да је у питању сурово убиство. Истрага се преплиће са причом о корупцији и притиску на локалне фармере да продају земљу великим корпорацијама. Радња серије приказана је у два паралелна временска тока: садашњост, у којој Јоан води разговор са психијатром покушавајући да се присети детаља из живота који су оставили жестоку трауму на њега, и прошлост – догађаје који су претходили крвавој трагедији са почетка серије. 

Када се појавио, Прекид је номинован за најбољу драмску серију на ТВ фестивалу у Монте Карлу и добио је награде жирија (за најбољу серију на француском језику и најбољу мушку улогу) на такмичењу "Series Mania".

Критика је оценила Прекид као серију која ће вас оставити без даха, чија ће вас прича све време држати у неизвесности и натерати да се питате шта се заправо догодило и какве све тајне може да крије један мали град... 

Серију је режирао Метју Донк, а у главним улогама се појављују Јоан Бланк, Јасмина Доуеб, Софи Брајер, Жан Хенри Компер...

Гледаћемо обе сезоне ове серије, по 10 епизода у трајању од око 50 минута. 

Велика очекивања од адаптације 

Друга серија која нас од овог викенда очекује на РТС-у је Моја генијална пријатељица, у продукцији ХБО-а. Серија је настала према романима познатим као Напуљска тетралогија, ауторке потписане именом Елена Феранте.

Овај циклус о животу, пријатељству, женама и њиховом положају у предграђу Напуља, преведен је на 40 светских језика, а чињеница да су књиге потписане псеудонимом покренула је лавине текстова у еминентним књижевним часописима о томе ко би ауторка могла бити. Од изласка прве књиге до данас, Напуљска тетралогија стекла је статус ремек-дела савремене књижевности и милионе поклоника широм планете. 

Због свега тога постојало је огромно очекивање од ове адаптације. Објављено је да је и контроверзна ауторка један од саветника на сценарију и да ће многе, па и две главне улоге, бити додељене натуршчицима. Гардијан је пренео да је наполитански дијалекат толико испоштован да ће се серија чак и у Италији приказивати са титлом. 

Моја генијална пријатељица говори о сложеном, али нераскидивом односу двеју жена који је трајао више од 60 година. Када најважнија личност у њеном животу нестане без трага, Елена Грего, која живи у кући препуној књига, почиње да пише причу о једном пријатељству.

Рафаелу Черуло, коју је одувек звала Лила, упознала је у првом разреду основне школе, 1950. године, у опасном и фасцинантном Напуљу. Док пише, Елена покушава да одгонетне мистерију Лиле, своје генијалне најбоље пријатељице и, на неки начин, најгорег непријатеља.

Главне глумице су девојчице Елиса Дел Генио и Лудовика Насти које су изабране као најбоље од више од осам стотина кандидаткиња. У серији играју и Маргерита Мацуко, Гаја Гираце и многи други, а режисер је Савијер Костанцо.

Моју генијалну пријатељицу гледаћемо од 27. јуна, суботом и недељом на РТС 2, око 22.00 часа (са репризом уторком и средом на РТС 2 око 22.30). 

петак, 18. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи