Од „Ноћне смене“ до „Преводилаца“ – француски филм у Драјв ину на Ади и онлајн биоскопу

Крими-драма „Ноћна смена“ отвара други Фестивал француског филма који ће се одржати од 24. до 27. јуна у Дрив ин биоскопу на Ади и у онлајн биоскопу "Moj OFF". Током четири фестивалска дана биће приказано 12 наслова актуелне француске кинематографије.

Фестивалски део програма у Дриве ин биоскопу на Ади ће, у среду 24. јуна, у 21 час, отворити француска крими-драма Ноћна смена (Police) редитељке Ан Фонтен, познате по биографској драми о животу модне иконе Коко Шанел (Coco avant Chanel) из 2009. године, у којој је главну улогу тумачила позната француска глумица Одри Тоту, која се прославила улогом у култном француском филму Амелија Пулен.

Ноћна смена филм који свој живот започиње 2020. године, прати три полицијска службеника који добијају задатак да илегалног мигранта испрате до Aеродрома „Шарл де Гол“ и сместе га у авион којим је планирано да се по наређењу, врати у своју домовину. Међутим, када колеге сазнају праву истину, морају да направе тежак избор.

Главну женску улогу у филму тумачи белгијска глумица Виржини Ефира позната по улози у трилеру Она (Elle) из 2016.године, а у мушким улогама нашли су се Омар Си и Грегори Гадбоа који се на конференцији за новинаре у Француском Институту у Београду присутнима обратио путем видео-линка.

„Ово је други пут да радим са редитељком и дуго смо разговарали о сценарију, о полицајцима и како она функционише“, објаснио је глумац.

Овогодишња „кума“ фестивала, редитељка Мила Турајлић, истакла је да јој је част што је део другог издања Фестивала француског филма напомињући да постоји заједничка спона изнеђу српске и француске кинематографије

„Дијалог између продуцентских сцена постоји, што је заслужан и Фестивал ауторског филма. Низ домаћих филмова налази се у редовној дистрибуцији у Француској“, нагласила је наша редитељка.

Директор Комбанк дворане и дистрибутерске куће „Мегаком филм“ (MCF MegaCom Film) Игор Станковић рекао је да након последњег фестивала одржаног у Србији – Феста, Фестивал француског филма практично представља прву културну манифестацију која ће се, након затварања због пандемије коронавируса, одржати у Србији.

Последњег дана фестивала, 27. јуна, биће приказан трилер француско-белгијске копродукције Преводиоци (Les traducteurs). Филм долази од француског редитеља Режиса Роансара, добитника награде публике на Интернационалном филмском фестивалу у Сан Франциску 2013, године, али и познатог по урнебесној романтичној комедији Популарна (Populaire) из 2012. године.

Пратећи програм Фестивала сачињен од осам остварења француске кинематографије одржаће се у виртуелном простору Онлајн биоскопа "Moj OFF", када ће се од 24. до 27. јуна сваког дана приказивати по два бесплатна француска филма.

Фестивал француског филма је пројекат који се већ другу годину одржава у сарадњи Француског културног института, Комбанк дворане и „Мегаком филма“.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 18. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи