Иван Карл: Очекује нас специфична културна сезона

Због коронавируса отказани су сви догађаји, фестивали, гостовања, премијере током марта, априла, маја месеца. Иако се често помиње да још није све готово, неке манифестације полако улазе у календар догађаја током лета.

Ствари се полако нормализују и на Ташмајдану ће 25. јуна почети да ради позориште на отвореном. Када се планира нормализација у установама културе и која правила ће важити?

"То је један леп преседан и надам се да ће постати традиција за све нас. Београд ће добити манифестацију која ће обогатити летњу понуду и наредних година. Идеја је била да ту паузу, која је настала услед короне, а која је била јако дугачка, на неки начин скратимо и омогућимо сусрет наших колега глумаца са публиком и могућност да се сви сретну", рекао је Иван Карл градски секретар за културу гостујући у Јутарњем програму РТС-а.

Такође додаје да сваки фестивал треба отворити нечим што је ревијално, па ће 25. и 26. јуна на Ташмајдану бити изведена представа Позоришта на Теразијама, Мама Миа. Поштоваће се све предвиђене мере опреза.

„Друге фестивале који су међународног карактера и који су померени, треба поново организовати и водити рачуна ко све може да дође из иностранства. За Битеф је предлаган октобар, међутим директори напомињу да ће моћи све да организују средином септембра", истиче Карл.

У октобру ће се традиционално одржати сајам књига, Бемус ће бити у новембру, а Џез фестивал биће одржан у децембру.

Са финансијском кризом суочиле су се многе институције, а једна међу њима је и Коларац, после 88 година рада први пут суочава са финансијском кризом.

„Коларац је задужбина и то има одређене правне оквире. Изменама закона о култури почетком ове године, Коларац је постао установа од посебне бриге државе. Коларац ће наставити да ради и биће оно што је одувек био за нашу културу", рекао је Иван Карл.

Филм Прохујало са вихором скинут је са платформе ХБО Макс, а филм не би требало да буде жртва било каквих догађања", рекао је Иван Карл.

Шт асе дешава у Србији када је филм у питању? Видели смо и најаву глумца Милоша Биковића да ће се у сарадњи са страно продуцентском кућом снимати доста краткометражних филмова?

„Господин Милош Биковић је један од најбољих глумаца своје генерације, успешан је и у Русији и свету и препознатњиво је име, он је амбасадор Србије, помаже нашој кинематографији. Србија има све предуслове да буде регионални филмски центар. Сви који буду у прилици верујем да ће следити његов пример", закључио је Иван Карл градски секретар за културу Града Београда.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 18. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи