Киритике филмова на порталу „Филмоскопија“

Портал филмске критике „Филмоскопија“ покренут од стране Филмског центра Србије, који у фокусу има развој критичке мисли у области филма, првенствено међу младим ауторима, али и читаоцима, однедавно се може пратити и на „Фејсбуку“ и „Инстаграму“.

Смештена на делу сајта Филмског центра Србије, Филмоскопија, према речима уредника Дејана Прћића, тежи да буде простор за све који проматрају, доносе закључке и упућују на другачију тачку гледишта.

Филмоскопија у свом садржају нуди критике домаћих и страних остварења, есеје који пропитују феномене у друштву користећи филм или телевизију као једну од главних референци и теоријске огледе кроз које ће фокус бити усмерен како на актуелна остварења и њихов значај, тако и на историју филма“, каже Прћић.

Поред тога, додаје, интервјуи с филмским радницима и значајним именима у култури, требало би да отворе простор за дијалог и размену мишљења.

Осим писања текстова, циљ пројекта је и организовање едукације и менторства за садашње и будуће ауторе-критичаре Филмоскопије како би им се пружила прилика да се развијају и унапређују, те да што целисходније критички проматрају домаћу и светску кинематографију и допринесу њеном уметничком квалитету.

„Креативно писање изискује концизну и јасну мисао. Бити слободан од самога себе отвара могућност човеку да буде посматрач. Концизна и јасна мисао изискује упорно посматрање спољашњег, као и унутрашњег. Писање критике у овоме случају, није ништа више но посматрање и преношење уоченог у форму текста. Уочавање, препознавање и формирање концизне и јасне мисли немогуће је без посматрања. Истинско посматрање изискује отворен ум, ум ослобођен самога себе“, објашњава Прћић.

Према његовим речима, Филмоскопија прилази слободна од става, мишљења и утврђеног естаблишмента, слободна од подела што жанровских, што свих осталих, тежи да буде простор за све који проматрају, доносе закључке и упућују на другачију тачку гледишта.

Међу више од 70 текстова су прилози о филмовима Сумрак у бечком хаустору редитеља Младена Ђорђевића, Ивана Грозна Иване Младеновић, Easy Land Сање Живковић, затим Довлатов Алексеја Германа млађег, Дневник Диане Будисављевић Дане Будисављевић, Мој јутарњи смех Марка Ђорђевића... 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи