Недељно поподне проведите уз домаће филмове

Има ли лепшег начина да проведете поподне код куће, него гледајући домаће филмове са породицом... Опустите се, бар накратко заборавите свакодневне бриге и уживајте у мини филмском маратону који смо вам припремили на Другом програму РТС-а.

У 16 часова почиње Невиност без заштите, остварење непоновљивог Душана Макавејева, које на оригиналан, играно-документарни начин, прича о необичној фигури с половине двадесетог века, Драгољубу Алексићу, „српском Худинију“ и „човеку од челика“.

Алексић је 1942. у окупираном Београду снимио филм о себи. Био је то први српски играни звучни филм, али је заборављен јер је аутор након рата проглашен за колаборатора.

Макавејев користи инсете из Алексићевог филма, сведочанства људи који су радили на стварању филма, снимке Алексићевих говора и акробација, као и документарне снимке бомбардовања разрушеног Београда, Милана Недића, Димитрија Љотића, сахране пуковника Милоша Масаловића...

Макавејев је филм снимио 1968. и исте године добио је за њега специјалну награду жирија на Берлинском филмском фестивалу. Овај филм Црног таласа није лако препричати, али га је зато велико задовољство гледати.

Након Невиности без заштите, у 17.20 следи филм Мачак под шљемом са генијалним Павлом Вуисићем у улози дрвосече који се, сплетом околности, прикључује партизанима током Другог светског рата. Филм је режирао Жорж Скригин, а хрватски писац Јожа Хорват написао је сценарио према свом истоименом роману. Филм Мачак под шљемом један је од првих партизанских филмова који ужасе и страхоте рата приказује са дозом хумора и оптимизма.

У 19 часова почиње Гласам за љубав, још један филм инспирисан књижевним делом. Редитељ Тома Јанић је заједно са Грозданом Олујић адаптирао роман ове познате списатељице у филмски сценарио. Тема ове љубавне драме је одрастање Слободана, средњошколца доброг срца који у свету хладних и неискрених људи једино уточиште налази у својој девојци Рашиди.

У драми коју гледамо од 20.30 Велики и мали, појављују се заједно велики Љуба Тадић и Јозо Лауренчић, славни глумац бивше Југославије, један од оснивача Југословенског драмског позоришта и Љубин професор глуме.

Редитељ филма је још један обожавани професор многих генерација студената Академије за позориште, филм, радио и телевизију (касније Факултета драмских уметности) у Београду – Владимир Погачић.

Велики и мали је први југословенски целовечерњи играни филм награђен на неком међународном фестивалу. Добио је награду за најбољу режију у Карловим Варима, и номинован је за Кристални глобус за најбољи филм. 

У овом филму, осим Љубе Тадића и Јозе Лауренчића, гледаћете још легенди домаћег глумишта – Северина Бијелића, Милана Срдоча и Татјану Бељакову.

Будите уз Други програм РТС-а – четири добра филма пружиће вам шест сати уживања, много знања о домаћој кинематографији, и једно лепо недељно поподне проведено код куће.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи