Серија „Епидемија" - Савремена Нојева барка у руској режији

Када у време короне налетите на нову, скупу телевизијску продукцију под називом „Епидемија", природно је да је погледате, а ова је вредна гледања.

Прва сезона руске тв серије Епидемија (2019) светску премијеру имала је на прошлогодишњем Канском фестивалу, руску на Међународном филмском фестивалу у Москви.

У новембру и децембру гледаоци широм Руске Федерације гледали су је на интернет платформи Premier (PREMIER Studio и Филмски студио КИТ су продуценти серије).

Роман Јане Вагнер Вонгозеро из 2011. године био је инспирација за сценарио. А у реалности Вонгозеро је име три језера – два у Карелији, једног у Архангелској области.

На Епидемију сам наишла случајно, тражећи наставак серије Њушкало чија се прва сезона управо емитује на РТС-у. У обе серије главну улогу тумачи одлични естонско-руски глумац Кирил Кјаро (1975), режију потписује Павел Костомаров.

Када у време короне налетите на нову, скупу телевизијску продукцију под називом Епидемија, природно је да је погледате, а ова је вредна гледања.

Сиже је једноставан: пандемија изазвана непознатим вирусом стигла је до Москве. Главни јунак Сергеј (игра га Кирл Кјаро) са женом и њеним аутистичним сином, својом бившом женом и њиховим заједничким сином, оцем којег није видео тридесет година и троје комшија, нових богаташа, бежи у Карелију, на ненасељено острво у језеру Вонгозеро.

Набројала сам све „путнике“, зато што су уз основну наративну линију, причу о природној катастрофи и њеним последицама (паника прод болешћу, ванредно стање...), ту и сложена прича о породичним и о међуљудским односима уопште, појава насилних паравојних формација и спољног непријатеља и прича о прегнућу да се пронађе лек против новог вируса.

Серија отвара низ етичких питања - од питања жртвовања за ближњег, преко „превентивних“ покоља и „дилеме“ – канибализам или умирање од глади, до избора који један од јунака мора да направи између животне љубави и проналажења вакцине.

Кућа на ненасељеном острву у карелијском језеру направљена је од насуканог брода чиме се директно, али то не смета, алудира на Нојеву барку.

Каква серија! Динамична, узбудљива, одлично снимљена и монтирана, са озбиљно добром глумом и режијом. После гледања осам епизода (цела прва сезона) у два дана, човек се лакше носи са нашом корона свакодневицом.

Премијера друге сезоне тв серије „Епидемија" најављена је за ово пролеће. Једва чекам.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи