Жарко Стевановић: Чекам да ми Милорад Милинковић понуди улогу у филму

Најмлађи светски првак у квизовима и трагач из "Потере" Жарко Стевановић открива за РТС шта за њега значи појављивање у квизу "Потера", шта му најтеже пада током снимања и зашто му је жеља да се опроба баш на филмском платну. Открива и зашто би волео да буде невидљив и која би славна личност волео да буде бар на један дан.

Потера може да почне, али тек када у столицу седне трагач. Један од њих је Жарко Стевановић, двоструки светски шампион у квизингу у категорији до 20 година.

За њега кажу да је ходајућа енциклопедија, а своју улогу у квизу "Потера" види као игру која га мотивише да постиже боље резултате.

"Моја улога је да будем 'зликовац' у тој некој причи, да својим знањем онемогућим такмичаре да победе и освоје награде. Искрено, некада ми их буде жао, а некада и не", прича Жарко.

Некада се деси да и он изгуби, али му то каже не пада тешко, већ га додатно мотивише да буде бољи.

"Ако ме победе, Боже мој, кажем себи – имаш поправни, имаш трећу игру. Ако победи неко ко је заиста јако добар апсолутно ми није жао", прича најмлађи светски шампион у квизу.

У једној емисији такмичари су му, каже, 'побегли' 27 корака, знао је да нема шансе, али је дао све од себе.

"Пре две недеље била је емисија у којој сам на питање шта значи слово С у скраћеници СФРЈ из цуга одговорио –  савезна, ухватио се за главу и помислио – да ли је могуће да сам то рекао, али Боже мој, и то се дешава", испричао је Жарко.

Фали ми строгоћа 

Наизглед строг и озбиљан трагач каквог га гледамо понедељком увече уствари је насмејан и опуштен младић пун позитивне енергије. То је право лице Жарка Стевановића.

"Од мене се очекује формално понашање, неколико пута смо чак прекидали снимање јер просто нисам могао да обуздам смех", прича најмлађи светски шампион у квизу.

Најтеже му је, каже, да се уозбиљи кад се међу такмичарима појаве његови другови. 

"Жарко, шта то радиш, концепција емисије је да се такмичите један против другога, а не да се ту дружите, опомињали су ме из продукције".

Мотивацију да учествује у квизовима проналази у неуспесима, јер га, како каже, подстичу да има боље резултате, али му не смета ни популарност коју добија појављивањем на телевизији.

"Телевизија је много, много популарнија од такмичења на којима сам учествовао. Људи ме препознају и заустављају на улици, некада ме питају – да ли си заиста толико паметан", истиче Жарко.  

Понуда да буде трагач у "Потери" за њега је, каже, остварење сна из тинејџерских дана. 

Испричао је да је, гледајући британску верзију "Потере", помислио како би било добро да своје знање тестира у том квизу када би био емитован у Србији.

Жеља му се остварила, у трећој сезони је учествовао као такмичар, а после победе у "Супер Слагалици" 2017. уследио је позив да буде трагач.

"Позив сам наравно одмах прихватио, јер сам о томе маштао годинама", прича најмлађи светски шампион у квизу. 

Прва победа са десет година

Прву победу у квизу остварио је са свега десет година у квизу – "Тајна обичних ствари" коју је водио Прљави инспектор Блажа.

На Светском квизинг шампионату је два пута тријумфовао у категорији до 20 година, а 2014. постао је и првак Србије и 2017.  шампион "Супер Слагалице". 

"Реч је о тесту који се ради у једном дану, а садржи 240 питања из свих могућих области – од забаве, музике, преко културе, историје, политике, кулинарства... Кад сам ја освајао те титуле конкуренција је била прилично слабија, поготово је у Србији било доста мање такмичара него данас. Сада је већ теже доћи до таквих титула", прича најмлађи светски шампион у квизу.

Паметан, мудар, без комплекса, увек је спреман да похвали нечији напредак.

"Тренутно сам 14. на свету у категорији до 30 година, али трудим се и надам се да ћу бити све бољи. Морам да признам да су неки такмичари из иностранства које познајем лично, а који су одрастали у квизовима заједно са мном напредовали више од мене, али трудим се и надам се да ће све доћи на своје", објашњава Жарко.

Истиче да је за добре резултате потребно широко знање из различитих области.

"Нема ту неке посебне припреме јер у квизу може да вам падне питање од неких најнебитнијих ствари попут реклама до историје, географије, политике, економије, тако да ту стварно нема правила. Као најбоље тренинге препоручујем константно дриловање на квизовима, интернет или паб квизовима, квизовима на телевизији", прича најмлађи светски шампион у квизу.

Најтањи је, каже, у домаћим серијама, моди и кулинарству, али се труди да и то поправи.

Срамота хтети не знати, а не само не знати

Прича да га је титула најпаметнијег младића у Србији у почетку оптерећивала, али је са годинама схватио да не постоји човек на свету који зна све и да човек учи док је жив.

"Било ми је глупо када ме неко нешто пита, чак и нешто приватно, а ја не знам, али што сам старији све више схватам да просто човек не може све да зна. Пре свега, човек може да учи од било кога, из било ког извора и зато није никаква срамота не знати, мислим да је срамота хтети не знати, а не само не знати", објашњава Жарко.

Највећи новчани износ новца који је освојио био је у "Супер Слагалици" – 400.000 динара, а како каже, најлакше зарађен новац му је био новчана награда у квизу "Лавиринт" где је за пола сата игре освојио 350.000 динара.

"Ја живим од квизова. Девојка и ја заједно радимо на Паб квизу који нам је стални извор прихода и износ који ту зарадимо нам служи за основне потрепштине – плаћање рачуна, храну... Са друге стране, трудим се да новац који освојим њега штедим за неке крупније ствари попут учешћа за стан, путовања. Пре месец дана сам купио и ауто од тога". 

У квизу ме плаћају, овде не

Колико год да је заљубљеник у квизове, студије информационих технологија на ФОН-у сада су му приоритет.

"Факултет организационих наука планирам да завршим ове године. Професори који гледају 'Потеру' ми углавном честитају и схватају да нисам машина, да не морам да знам све", прича Жарко.

Памти и анегдоте са полагања испита.

"Током једног испита нисам знао одговор на једно питање и професор ми каже – Шта је било Стевановићу, у квизу знаш све, а овде не знаш. Уследио је мој одговор – на телевизији ме плаћају, овде не".

Породица као подршка 

Сматра да је породица основа свега и сумња да би без подршке породице и девојке стигао где јесте.

"Породица за мене значи потпора, степенице које помажу сваком свом члану да се попне до висине до које жели. Ја да нисам имао подршку породице не верујем да бих ишта од овог постигао", истиче најмлађи светски шампион у квизу.

Престанак рада на себи сматрао би животним неуспехом.

"Када би престао да учим, али не да учим за квизове већ да престанем да учим уопште. Све се заправо у животу учи и сваки човек тежи знању ма какво оно било – знање за квиз, знање из струке... За мене би свакако неуспех био да престанем да се интересујем за ствари око мене и кад не бих могао да усрећим људе око себе". 

У будућности види себе као оствареног човека како на професионалном тако и на приватном плану.

"Примарни циљ ми је да завршим факултет, нађем посао у струци. Наравно, настављам да се бавим квизовима – циљ ми је да будем бољи него што јесам. То укључује боље резултате на шампионатима и другим квиз турнирима, као и бољим учешћима у 'Потери' на позицији трагача. Што се тиче приватног живота – ускоро ме очекују брак и породица. Просто постајем свој човек", закључио је Стевановић.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи