Додела Оскара – једна од најнеизвеснијих у последњих неколико година

Деведесет друга додела награда Америчке филмске академије, која се календарски најраније одржава у историји, ноћас ће у Лос Анђелесу бити једна од најнеизвеснијих у последњих неколико година. Директан пренос је на првом програму РТС-а од 2 сата.

За престижне златне статуете равноправно се такмиче четири филма са 11 и 10 номинација, а победа неког од њих не би се могла назвати изненађењем – патриотски ратни спектакл 1917. Сема Мендеса, Тарантинова посвета фабрици снова Било једном у Холивуду, мафијашка сага Мартина Скорсезеа Ирац, и венецијански победник Џокер, Тода Филипса. 

Међутим рачуне би могао да помрси Кански победник Паразит, Бонг Џун Хоа, који поставља кључно питање 92. доделе Оскара – Може ли један страни филм да уђе у анале, добије награду америчке филмске академије у главној категорији, и приреди изненађење вечери“.

Друштвено-политичка сатира о класним разликама је први јужнокорејски филм номинован за награду америчке филмске академије и то у шест категорија.

На питање: „Да ли је стварни догађај инспирисао било који део филма Паразит?“, редитељ Бонг Џунхо одговара: 

„Паразит је потпуно измишљен. Има детаља који јесу засновани на стварном животу, али видели смо новинске чланке о пронађеним тајним просторима у кућама богаташа, а ту је и детаљ као што је посао за место чувара на који се пријавило 500 факултетски образованих људи“.

После освојеног Златног глобуса и награде БАФТА, сасвим је извесно да ће другог Оскара у каријери, овога пута у категорији главне женске улоге, освојити Рене Зелвегер, која је у филму Џуди, по оскаровским правилима, оживела холивудску икону Џуди Гарланд.

Редитеља Бонга Џунхоа питали смо и да ли је у потпуности схватио неке од изазова са којима се Гарландова суочавала у очима јавности.

„То је велико питање, не могу да говорим у њено име, али сигурна сам да су јој тешко падале ружне ствари писане о њој. И апсолутно могу да разумем пошто сам дуго јавна личност, тај јаз између онога што је јавна прича о некој особи и њено лично искуство“, одговорио је Бонг.

Извесном би се могла назвати и победа Хоакина Финикса за улогу Џокера у категорији Главна мушка улога, као и Бреда Пита који би требало да освоји Оскара за споредну мушку улогу у Тарантиновом филму Било једном у Холивуду.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи