Шест ствари које треба да знате о додели Оскара

Стигао је и дан када се у Холивуду додељују позлаћене статуете за допринос седмој уметности. Да ли знате ко их је дизајнирао, а ко направио, када су први пут уручене и која је по реду данашња додела Оскара?

У холивудском театру „Долби“ поново ће се сјатити крем филмске уметности како би омаж прошлогодишњим најбољим остварењима и глумцима, продуцентима, редитељима, сценаристима, камерманима и осталим филмским радницима.

– Оскари се додељују за уметничка и техничка достигнућа у филмској индустрији, а додељује их америчка Академија филмских уметности и наука.

– Амерички вајар Џорџ Стенли направио је оригиналну статуету (а не статуу) на основу скице редитеља и продуцента Седрика Гибонса. Израђена у арт-деко стилу, приказује витеза како држи мач стојећи на ролни филма.

– Позлаћена (а не златна) статуета израђена је од британијума на црном металном постољу, висока је 34 центиметра и тешка 3,85 килограма.

Први пут су додељене 1929. године током приватне вечере на којој је домаћин био глумац, сценариста и редитељ Даглас Фербанкс у хотелу „Холивуд Рузвелт". Додела је први пут преко радија преношена 1930, а преко телевизије 1953. године.

– Додела Оскара је најстарија од четири америчке годишње награде у сфери уметности, а остале три су њени еквиваленти за телевизију (Еми), позориште (Тони) и музику (Греми).

Данашња церемонија је 92. по реду. Оскари ће бити додељени у 24 категорије, а као и прошле године неће имати домаћина.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи