Било једном на Факултету драмских уметности

„Било једном на Факултету драмских уметности“ је назив програма приређеног у Комбанк дворани у оквиру којег су приказане пројекције испитних филмова студената режије у класи професора Дарка Бајића.

Већ по традицији, студенти режије у класи професора Дарка Бајића своје испитне филмове приказују у Комбанк дворани. Седам нових остварења младих аутора и овог пута изазвало је пажњу колега и публике, па је велика дворана била пуна.

Приказани су филмови Извршење Синише Цветића, Луди Луке Михаиловића, Убиство ради убиства или уметност ради уметности Давида Јовановића, Инфлуенсер Бранка Андрића, Плачу Нине Огњановић, Све како треба Николе Стојановића и Слободни скакачи Доротеје Ковачевић.

„Тему сам изабрала зато што је мени генерално, уопште питање смрти као јако младој особи, нешто са чиме се суочавам. С друге стране, гледам људе око мене који су много, много старији, што у породици, што у околини и знам да је ускоро крај. Онда се ту преиспитујем и кроз то преиспитивање, смо сам себи поставила питање како неко дође у ситуацију да сам себи одузме живот“, објашњава студенткиња режије Доротеја Ковачевић.

„Мој филм се заове Извршење и то је филм који се бави присилним исељавањем људи из њихових станова. У фокусу је једна породица и филм се дешава баш тог јутра када извршитељка долази да их исели. Бавим се том породичном драмом, тим притиском који једна таква околност изазива на неку породицу и како се они носе са целом том ситуацијом. На који начин то извршење доводи у питање њихове односе“, наводи студент режије Синиша Цветић.

Социјалне, личне и ангажоване приче инспирисане су реалним животом и посматрањем збивања у окружењу. Неоптерећени комерцијалним ефектом филмова, студенти могу искрено и оригинално да се изразе.

„Шта у ствари значи та реч таленат. Који су то елементи, која зрнца у њима. Ви морате да их препознате, да их охрабрите и да покушате да им на неки начин само сугеришете редитељску реквизиту како да то што имају у себи, на специфичан начин прикажу на филму. Мислим да смо једноставно успели да негде пробудимо у њима да гласно кажу – 'Ми волимо филм'“, каже професор и редитељ Дарко Бајић.

Осим колега, у филмовима глуме и познати професионалци. Приказивање студентских филмова у биоскопу корисно је за младе ауторе да осете реакцију публике, а за гледаоце да осете како нове генерације доживљавају савремено друштво.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи