Хрватски филмски критичар: Српска серија „Група“ је збиља одлична

Најдепресивнији месец у години смо преживели, а за то како прегурати „још депресивнији фебруар“ хрватски филмски критичар Марио Крнић има неколико предлога, у који спада и серија „Група“.

Предоскаровско вријеме душу је дало за оне који знају копати по интернетским библиотекама, раздобље од почетка године до саме додјеле златних кипића изразито је богато „филмском рудом. Макар за оне које то све скупа уопће занима. Ок, мора се признати да је прошла година била сасвим пристојна по квалитети.

Дакле, цијела та оскаровска грозница ме само мало мање нервира него иначе, јер, ето, има фаворите. Свеједно, ни то није било довољно за погледати све номинирано за најбољи филм, једноставно ми се не да. Вјеројатно гријешим око неколико наслова, Ford v Ferrari i Marriage Story изгледају примамљиво, али, немам ни најмање воље. Доћи ће на ред једног дана, ваљда.

Најдепресивнији мјесец је у години, стиже још депресивнија вељача (фебруар) и оно што мозак прихваћа процесуирати су лагане теме, акција, криминал, банални тинејџерски хумор, јефтине емоције, екипа с асфалта. Треба отићи у кино погледат ону Господу бившег Мадониног мужа, иако му је неколико задњих филмова, а поготово она грозоморна верзија краља Артура управо таква. Грозоморна.

Ипак, Господа овако преко трејлера изгледа као забавни филм, глумачка екипа је одлична, темом се Ричи врати свом искону, а и одувијек је знао снимити филм доброг темпа. Тако да ћемо видјети овај тједан залетјети се до Ражина и јединог нам кина у граду.

Међутим, љубитељи такве, наоко површне забаве, не морају плаћати скупе карте, могу остати кући и сасвим се угодно осјећати. Једна од опција је нови, а вјерујем не и задњи наставак Терминатора. Dark Fate  се овај зове, и иако сам га гледао прије четири дана, не могу се сјетити како је точно завршио. Али знам да ми је било забавно.

Ови задњи Терминатори нису ни сјена оног врхунског првог дјела који је одисао трешом осамдесетих, и иако је постао огроман филмски хит, није био испеглано филмско дјелце попут ових задњих. О другом дијелу не треба превише ни говорити, ријетко је који наставак бољи од оригинала, али код опаких људоликих злих робота и то се догодило.

Занимљиво је и то праћење временске црте у Dark Fate. Редатељ и сценаристи нам се грчевито труде објаснити гдје смо ми то сад, одакле су дошли ови из будућности и кога сад треба убити или спасити. Хвала на труду, али кога заправо брига. Ту је Арнолд, ту је Линда Хамилтон и још пар занимљивих ликова те пуно одлично снимљене акције. Не сјећам се краја баш прецизно, али не смета то превише. Идеална филма за суморно недјељно поподне. Ако не волите рукомет, наравно.

Друга, такођер наоко лака, али поприлично интелигентна забава је српска серија Група. Београд, асфалт, заблудјели дилери средњошколци, мафија, полиција... Дакле, све оно што се и може очекивати од неке урбане српске серије.

Након одличног филма Јужни ветар, који ће ускоро добити и наставак, Група је исто тако узбудљиво и занимљиво искуство. Код нас се снимају Генерали, а код комшија њихова државна далековидница РТС избацује оду београдском асфалту. Одлично режирану, брзог темпа, а глумци, па чак и они најмлађи, изгледају као да уопће не глуме.

Након погледаних првих пет епизода немам других ријечи осим похвала, с гуштом ће се то погледати до краја. Креће се одмах након рукомета.

Ето, што ћеш, неки су добри у рукомету, неки у снимању серија. За сваког помало.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи