„Наш музеј филма“ најамбициознији пројекат Југословенске кинотеке

Након што је протекла година била у знаку значајног јубилеја – 70 година постојања Кинотеке, развој српске кинематографије и подсећање на домаће ствараоце, биће у фокусу и у наредном периоду. Ускоро ће бити отворена нова стална поставка „Наш музеј филма“.

Стална музејска поставка Југословенске кинотеке моћи ће да се тумачи као преглед историје југословенске кинематографије, од њених почетака, до краја прошлог века.

„То је најамбициознији пројекат када је у питању музејска поставка Југословенске кинотеке у њеној историји и представља период од предисторије филма па све до краја 20. века, када су у питању аутори, глумци, ствараоци и сви они који су бојили боје наше кинематографије“, истиче директор Југословенске кинотеке Југослав Пантелић.

Поставком су маркирани значајни периоди у развоју домаће кинематографије, дела која су их обележила и наступи наших аутора на међународној сцени.

„Од података како је настао и како се развијао филм на овим просторима, до његовог уздигнућа. Постоје декаде које су обележили многи правци и када је у питању наша кинематографија и многа ауторска имена. Црни талас, Кино-клуб, студенти из Прага, значајни међународни успеси, успеси на домаћим филмским фестивалима, али и легати који су се и до сада налазили овде у Југословенској кинотеци биће обогаћени легатом великог ствараоца, Живојина Павловића“, додаје Пантелић.

Део изложбе чине и легати истакнутих представника филмске уметности, међу којима и нови легат посвећен стваралаштву једног од великана црног таласа југословенског филма.

После скоро годину и по дана припреме поставке у Кинотеци, изложба Наш музеј филма, отвара се 23. јануара.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи