„Скупљачи емоција“ – 48. Фест у знаку Бекима Фехмиjуа

У јуну се навршава деценија од смрти једног од највећих глумаца југословенске кинематографије, Бекима Фехмиjуа. У сећање на овог великана домаћег глумишта, предстојећи, 48. Фест, одржаће ретроспективу његових филмова, а његов лик ће имати централну улогу у визуелном идентитету фестивала.

Беким Фехмиjу је остварио преко 40 улога у филмовима широм Југославије, али и бројним међународним продукцијама. Био је први источноевропски глумац који је заиграо у холивудском филму за време Хладног рата (Авантуристи, 1971).

Сарађивао је са редитељима Дином де Лаурентисом и Џоном Хјустоном, а партнери на великом платну били су му Оливија де Хевиленд, Ава Гарднер, Дирк Богарт, Шарл Азнавур и друге светске звезде. Иако није успео да се пробије у Холивуду, остварио је значајну каријеру у европским артхаус продукцијама, а глумио је на чак девет језика. Једну од најзапаженијих улога у иностранству остварио је у мини серији Одисеј где је глумио главну улогу.

Критичари и историчари филмске уметности оценили су га као глумца који је променио историју наше кинематографије, и то највише због улоге у једном од кључних филмова црног таласа – Скупљачи перја. Ово остварење Александра Петровића награђено је гран-пријем жирија у Кану, а Бекима је гурнуло у сам врх домаћег глумишта.

За улогу Халил-бега у филму Рој Миће Поповића награђен је на Фестивалу у Пули, а миљеник публике био је као васпитач Жарко у Специјалном васпитању Горана Марковића. Позориште је било његова велика љубав, и управо у позоришту се његова каријера симболично и завршила. Године 1987. током извођења представе, Фехмиу је ишетао са сцене у знак протеста због запаљиве антиалбанске пропаганде која је почела да се шири државом.

Био је једна од ретких фигура из јавног живота која се побунила против растућег национализма и братоубилачких ратова, а свој протест исказивао је потпуним повлачењем из јавности. Рођен као Албанац у Сарајеву, одрастао на Косову, студирао у Београду, а радио широм Југославије – Беким Фехмију био је симбол Југословенства и човек кога су безрезервно волели и поштовали у целој Европи. 

Књигу успомена, Блиставо и страшно, објавио је 2001. године, а други део књиге објављен је постхумно 2012. Фехмију је био ожењен глумицом Бранком Петрић, са којом има синове Хедона и Уликса, такође познатог глумца.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи