Кустендорф почиње 13. јануара и посвећен је редитељима

Међународни филмски и музички фестивал Кустендорф, биће одржан од 13. до 18. јануара у Дрвенграду на Мокрој Гори. Представиће, између осталог, победника канског програма „Известан поглед“, филм „Невидљиви живот“ и добитника Златног медведа „Синоними“.

Кроз  „Ретроспективу великана“ фестивал ће подсетити на стваралаштво редитеља Пурише Ђорђевића и Паола Вирција. Овогодишњи 13. Кустендорф, према најави Емира Кустурице, биће посвећен редитељима. 

Зебња још из студентских дана, да ће они који праве јефтине заплете победити оне који верују да је филм редитељев језик, подстакла је оснивача Кустендорфа да постави питање шта је био редитељ некада, а у каквој је позицији данас. 

„Куросава је ишао тако далеко да је монтирао своје секвенце, тако што је резове правио између удара властитог срца. А постоји та теорија да је сваки велики аутор или аутор, дужину својих кадрова одређивао својим крвним притиском. Тридесет година касније живимо у блату друштва спектакла", рекао је Кустурица.  

За такмичарски програм одабрано је 21 од више од 700 остварења, колико је стигло из целог света.

У савременим тенденцијама биће приказани, између осталих, победник канског „Извесног погледа", филм „Невидљиви живот" Карима Ајнуза, добитник „Златног медведа" филм „Синоними" Надава Лапида, „Умрећеш у двадесетој" Амжада Абу Алала.

Редитељи ће бити гости фестивала и одржаће мајсторске радионице. 

"Већ годинама је Мећавник, односно фестивал Кустендорф место окупљања оног највреднијег у креативном смислу што филмска индустрија носи", рекао је министар културе Владан Вукосављевић.  

„Трагамо за младим, новим, потенцијалним великим ауторима који на том острву од Мећавника могу да засветле још неко време и да нам омогуће, ако ништа, илузију да живимо у њиховом свету“, навео је редитељ Емир Кустурица.

И управо Кустендорф на Мећавнику брани ту слатку илузију, да је филм уметност и да је могуће на једном месту спојити велике ауторе и оне који имају жељу да то постану. Све је спремно за Кустендорф 2020. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи