Компјутерска индустрија и гејминг на ТВ екранима

Развој компјутера, тек последњих година, ушао је у жижу интересовања аутора који се баве ТВ серијама.

За разлику од филмске уметности, у којој је овај феномен обрађиван од његовог уласка у наш живот, телевизијски продуценти су тек последњих година открили занимљиви свет информационих технологија (ИТ) и свега што га окружује.

Прва серија која је за тему имала компјутерску индустрију била је британски ситком под називом IT Crowd, односно преведено код нас као Банда из одељења информатике.

Емитована од 2006. до 2013. године, ова серија је пратила догодовштине два радника у сервису за техничку подршку у великој ИТ корпорацији. На духовит начин овај ситком је веродостојно приказао велики број стварних ситуација са којима се програмери сусрећу свакодневно у контакту са корисницима, а уједно и лансирала сада и већ светски познатог Криса О‘Дауда.

Верна слика гејминг културе

Са друге стране Атлантика, амерички Си-Би-Ес је 2007. године премијерно емитовао Штребере (The Big Bang Theory). Иако се није бавио директно ИТ-јем, овај ситком је ТВ публици врло темељно приказао гејминг културу, као и живот људи којима су компјутери главно средство за обављање посла.

Међутим, није само жанр комедије био задужен за дигиталне технологије. Године 2014. серија Halt and Catch Fire дебитовала је на малим екранима. Њен фокус био је развој рачунарске технологије од почетка осамдесетих па до појаве интернета средином деведесетих година прошлог века.

Кроз четири сезоне серија је пратила развој мале компаније из Тексаса која, по узору на велике ИТ корпорације, данас пробија свој пут до глобалоног тржишта.

ИТ индустрија данас 

Насупрот њој, серија Мистер Робот, која се емитује од 2015. године, фокусира се на Елиота Андерсона – током дана младог програмера у ИТ корпорацији, а током ноћи претвара се у најопаснијег хакера на свету Господина Робота. 

Серија је, поред многобројних награда освојила и критику, јер је на веома веродостојан начин представила живот програмера у модерним ИТ корпорацијама.

На крају, ту је и Silicon Valley. Као што јој име каже, радња серије одвија се у Силицијумској долини и прати развој компаније "Pied Piper" од њеног настанка у гаражи до постанка глобалне компаније вредне милијарде долара.

Поред сјајног и духовитог сценарија и невероватних ликова, овај ситком је, по оцени најупућенијих у ИТ, представио скоро 90 одсто тачно како изгледа ова модерна индустрија у данашњем свету.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 26. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи