Моника Белучи отвара 45. Фест

На 45. Фесту, који се одржава од 24. фебруара до 5. марта, биће приказано 95 премијерних филмова, а награда „Београдски победник“ за изузетан допринос филмској уметности биће додељена српском глумцу и редитељу Љубиши Самарџићу и шпанском синеасти Карлосу Саури. Популарни београдски фестивал свечано ће отворити филм Емира Кустурице „На млечном путу“ и његова протагонисткиња, светска звезда Моника Белучи.

Моника Белучи отвара 45. Фест Моника Белучи отвара 45. Фест

Распевано, носталгично и звездано у предстојећи Фест увео нас је мјузикл о коме бруји филмска планета Ла-ла ленд. Тиме је најављен низ ударних филмова главног Фестовог програма као прворазредне атракције - кључни оскаровски играчи психолошки трилер Она са Изабел Ипер, биографска драма Џеки о некадашњој првој дами Америке са Натали Портман, породична драма Манчестер на мору са Кејсијем Афлеком, тексашки трилер По цену живота са Џефом Бриџисом и дубоко хуманистичка Месечина.

Фест се одржава од 24. фебруара до 5. марта под слоганом „Гледај – Open Your Eyes“ у више дворана у Београду, у биоскопима у Крагујевцу, Новом Саду и Сопоту, рекао је уметнички директор Феста Југослав Пантелић.

Према његовим речима, награда „Београдски победник“ за изузетан допринос филму ће ове године бити додељена Карлосу Саури и Љубиши Самарџићу.

Пантелић је истакао да ће екипе 14 филмова присуствовати фестивалу и додао да ће на специјалној пројекцији бити приказана рестаурирана копија филма Никите Михалкова Очи чорније, који је био најављен на једном од ранијих Фестова, али није приказан.

Оно што Фест ставља у ранг етаблираних такмичарских фестивала већ трећу годину јесу филмови која ће конкурисати за „Београдског победника“.

Уметнички директор Феста каже да је тематика филмова који се налазе ове године у такмичарском програму изузетно разнолика: „Од филмова који третирају највећи проблем данашњице, а то је тероризам, до комедија које нас враћају у време социјализма. Дакле, сигуран сам да ће свако моћи да пронађе оно што га занима у програмима 45. Феста“. 

Говорећи о филмовима са ЛГБТ тематиком, Пантелић је навео да их има неколико, али је додао да сматра да би етикетирање филмова са ЛГБТ темама била дискриминација.

Пантелић је потврдио и да последњи филм Горана Паскаљевића Земља богова неће бити приказан на фестивалу, јер ће премијера филма бити пре почетка Феста.

На свечаном затварању, када ће бити додељене и награде Тишина, филм о прогону хришћана у јапану у 17. веку адаптација романа Шјусакуа Ендоа на коме је жива легенда америчког и светског филма Мартин Скорсезе радио скоро три деценије.  

Градска секретарка за културу и председница одбора фестивала Ивона Јевтић је подсетила на то да су градске власти обезбедиле 24 милиона динара за овогодишњи Фест, што је, према њеним речима, пет милиона више него претходне године.

Јевтићева је истакла и да ће Министарство културе у следећих неколико дана саопштити колико новца је обезбедило за фестивал.

Директорка ЦЕБЕФ-а, који трећи пут организује Фест, Наташа Илић рекла је да је ове године највећи број спонзора и додала да се очекује 100.000 гледалаца.

Улазнице за отварање смотре коштају 500 динара, а за све остале пројекције су јефтиније.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи