Доделом награда завршен 10. „Кустендорф“

Први пут на „Кустендорфу“ додељена награда за најпоетичнији филм – добитник је Николај Тодоров из Бугарске за остварење „Пре сна“. Златно јаје, у конкуренцији 22 кратка филма младих аутора из 19 земаља, добио је Михаел Алалу из Израела за остварење „Трн“.

Доделом награда вечерас је у Дрвенграду завршен 10. Међународни филмски и музички фестивал „Кустендорф“.

Златно јаје, у конкуренцији 22 кратка филма младих аутора из 19 земаља, добио је Михаел Алалу из Израела за остварење Трн, Сребрно јаје припало је данској ауторки Тоне Отили за Лулу у стварном животу, док је Матео Гариљо награђен Бронзаним јајетом за филм Низ грло, снимљен у швајцарско-аргентинској копродукцији.

Али Асгари и Фарнуш Самади добили су Специјално признање за остварење Тишина (Италија/Француска), док је награда „Вилко Филач“ за најбољу фотографију отишла у руке Андреју Маику за филм „Први“ у режији Лада Кватанија (Русија).

Најбоља остварења одабрао је међународни жири који су чинили књижевница и сценаристкиња Глинг Јан (председница), адвокат и стручњак за економију филма Кристијан Валсамидис и режисер Никола Лежаић, док су о награди „Вилко Филач“ одлучивали директори фотографије Иштван Борбаш и Мишел Аматје.

Оснивач „Кустендорфа“ Емир Кустурица доделио је први пут награду за најпоетичнији филм и то Николају Тодорову из Бугарске за остварење Пре сна.

„Овај фестивал је основан у периоду када се филм мењао и 'Кустендорф' се трудио да прати и технолошке промене и промене у филмском језику. У време промена филмског језика, настојали смо се да будемо што ближи компромису између уметничког и забавног филма“, истакао је Кустурица.

Уверен је да је овогодишња такмичарска селекција најбоља до сада.

„Верујем да је тако јер смо приказали широк спектар филмова и представили ауторе који су храбри и који су реализовали своје идеје пратећи нове технологије. Зато сам са својим пријатељима одлучио да доделим награду за најпоетичнији филм“, навео је Кустурица, који је званично и затворио фестивал.

На затварању у сали „Проклета авлија“ наступило је академско културно-уметничко друштво „Светозар Марковић“ из Крагујевца са кореографијом Тарантело.

Награда за будуће филмове ове године је додељена прошлогодишњем победнику Венецијанског филмског фестивала Лаву Дијазу (Филипини) и сценаристи Гордану Михићу, коме је била посвећена „Ретроспектива великана“ фестивала.

Гости фестивала били су и фински аутор Анти Јокинен, кинески филмски ствараоци Лиу Ђие и Џанг Јанг, белгијска глумица Виржин Ефира, а српску премијеру имао је Кустуричин филм На млечном путу.

У музичком програм наступили су Кустурица са „Но смокинг оркестром“, „Новосадски Биг бенд“, монголски трубач Адам Стинга, блуз-џез гитаристкиња Ана Поповић, „Ван Гог“ и аргентинско-колумбијски ска-панк састав „Че Судака“.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи