Вечерас се завршава 10. „Кустендорф“

Доделом награда вечерас се у Дрвенграду завршава 10. Међународни филмски и музички фестивал „Кустендорф“, који је од 14. јануара угостио студенте и младе ауторе из 19 земаља, као и признате ствараоце, чија су остварења обележила прошлогодишње међународне фестивале.

За Златно, Сребрно и Бронзано јаје такмиче се 22 кратка филма аутора из Бугарске, Босне и Херцеговине, Данске, Израела, Ирана, Либана, Мађарске, Молдавије, Непала, Португала, Русије, Сингапура, Србије, Украјине, Хонгконга, Црне Горе, Чилеа, Швајцарске и са Филипина.

Оснивач „Кустендорфа“ Емир Кустурица уручио је „Награду за будуће филмове“ прошлогодишњем победнику Венецијанског филмског фестивала Лаву Дијазу (Филипини) и сценаристи Гордану Михићу, коме је посвећена Ретроспектива великана овогодишњег фестивала.

Дијаз и Михић одржали су радионице за студенте, а о својим остварењима и искуствима говорили су и фински аутор Анти Јокинен, аутор филма Цвеће зла, кинески филмски стваралац Лиу Ђие (Де Лан), као и белгијска глумица Виржин Ефира која игра главну улогу у филму У кревету са Викторијом редитељке Жустин Трие.

За поподне је заказана пројекција филма Душа на струни и радионица Џанга Јанга.

Најпосећенија је била српска премијера Кустуричиног филма На млечном путу, па је због великог интересовања публике уведена додатна пројекција.

На програму су били и филмови снимљени по Михићевим сценаријима: Кад будем мртав и бео и Буђење пацова у режији Живојина Павловића, Вране које су режирали Михић и Љубиша Козомара, Механизам Ђорђа Милосављевића и Црна мачка, бели мачор у режији Кустурице.

Селекција Нови аутори представила је Елицу Петкову и њен дугометражни филм Жалејка, Данета Комљена (Сви северни градови), Џонија Маа (Стари камен) и Едоарда де Ангелиса (Недељиво).

У вечерњим часовима свирали су Кустурица са „Но смокинг оркестром“, Новосадски биг бенд, монголски трубач Адам Стинга, блуз-џез гитаристкиња Ана Поповић, „Ван Гог“ и аргентинско-колумбијски ска панк састав „Че Судака“.

Приређена је и изложба фотографија и плаката са претходних девет издања фестивала и приказан филм о свим гостима који су посетили Мећавник.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи