Два филмска пројекта из Србије у Берлину

Пројекат за филм "Lost Country", редитеља Владимира Перишића, на листи је Копродукционог маркета Берлинала, наводи се у саопштењу Филмског центра Србије. Пројекат краткометражног остварења „Смена“, редитеља Луке Попадића, на листи је филмова овогодишње европске радионице за развој пројеката и сценарија за кратки филм.

Два филмска пројекта из Србије у Берлину Два филмска пројекта из Србије у Берлину

Од 12. до 15. фебруара 2017. године, на 14. издању Копродукционог маркета у Берлину, биће представљено 36 обећавајућих пројеката за дугометражне филмове који су пристигли из 29 различитих земаља.

Сви ови пројекти, наводи се у саопштењу Филмског центра Србије, поседују велики копродукциони потенцијал, а међу одабраним се, осим пројекта Владимира Перишића, налазе, на пример, нови пројекти Агњешке Холанд и Ханса Петера Моланда.

Lost Country је подржан на последњем конкурсу Филмског центра Србије за Суфинансирање производње домаћих дугометражних играних филмова.

Како је истакнуто у образложењу конкурсне комисије, Перишићев нови филм ће истраживати чулно, емоционално и политичко формирање једног дечака, а касније тинејџера и младића, рођеног током осамдесетих година 20. века.

Ова својеврсна хроника ће обухватити три деценије и кроз причу о појединцу представити крупна историјска превирања у овом периоду и у овом региону.

Филм Lost Country настаје у продукцији продуцентских кућа „Трилема“ (Србија), „Кино електрон“ (Француска) и „МПМ Филм“ (Француска).

Први дугометражни филм Владимира Перишића, Ordinary People (2009), премијерно је приказан у оквиру програма Недеља критике на Филмском фестивалу у Кану, да би након тога освојио награду Срце Сарајева и главну награду на Филмском фестивалу у Котбусу.

Пројекат краткометражног филма Смена, редитеља Луке Попадића, примљен је у значајну европску радионицу за развој пројеката и сценарија за кратки филм - Berlinale Short Film Station.

Пројекат представља копродукцију куће "Non-Aligned Films" из Србије заједно са „Рејдар филмом“ из Швајцарске.

Сценариста и редитељ Смене је Лука Попадић, који ће ове године бити и учесник Berlinale Talent Campus-a, а косценариста је Владимир Тагић.

Лука Попадић је, између осталог, редитељ кратког документарног филма Рингишпил (2015) и кратког играног филма Мамци и удице (2014), те један од редитеља дугометражног играног филма Где је Нађа (2013), а Владимир Тагић је, осим низа кратких филмова, током 2016. године режирао и неколико епизода прве сезоне ситкома Сумњива лица за РТС.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи