Радош Бајић за РТС: Крај монументалне серије без Гаге и Манде

Вечерас ће на Првом програму РТС-а бити приказана последња, 101. епизода најгледаније серије у Србији свих времена, „Село гори а баба се чешља“, која је окупила најзначајнија имена домаће глумачке сцене. Гост Дневника је њен аутор Радош Бајић.

Телевизијски стручњаци сматрају да је феномен успеха ТВ серија посвећених селу део традиције која је почела још од времена Љубави на сеоски начин и Грађана села Луга.

Верно осликавајући живот људи из моравског микрокосмоса, Радош Бајић је ту нит успешно наставио серијом Село гори а баба се чешља која је 10. марта 2007. почела да се приказује на РТС-у.

Редитељ, сценариста и глумац Радош Бајић објаснио је феномен успеха серијала који је обарао рекорде гледаности у телевизијском етру, након десет година: „Прво осећање које имам произилази из јапије и генетике људи којима сам посветио ову серију, којима на известан начин и сам припадам, а то је сељацима. Имам једно осећање да сељак, када нешто уради добро, он је задовољан, спокојан и миран. Ја се осећам као човек који је заједно са својом многобројном екипом, којој сам веома много захвалан, и свакако заједно са мојим јавним сервисом, Радио-телевизијом Србије, и са извршним продуцентом 'Контрастoм' урадио један велики посао који је, по свим својим референцама, непоновљив и који човек, аутор, сценариста, редитељ, па и глумац може урадити само једном у свом животу“.

Последња, 101. епизода серије носи назив Победа живота и наде. На питање да ли ће то и обележити крај дуге популарне саге, Бајић каже да је, причајући причу о микрокосмосу српског села, заправо причао једну ширу причу, националну, са обрисима друштвене и, како каже, сваке друге одговорности.

„Имао сам једно основно осећање – да смо били истинити и да смо били тачни, а у професионалном смислу, као људи који раде овај посао, онако како смо снимали и радили први кадар тако смо снимали и последњи кадар, који ће вечерас наши драги гледаоци видети. Само се надам да неће бити суза“, додаје Бајић.

Гледаоце које су верно пратили серију током шест сезона интересује да ли је ово дефинитивно крај или можда није?

„Осећам се спокојно, мирно, рекао бих чак и задовољно, па и, нека ми нико не замери, помало и поносно, али један траг сете је могуће препознати можда чак и у мом гласу, а тек поготово у мојој души. Нисам могао да претпоставим да ћу 10 године после, ову монументалну серију, овај велики пројекат националне телевизије, завршити без два стуба носача нашег пројекта, без моја два велика пријатеља, огромна, величанствена глумца: покојног Гаге (Драгана Николића) и покојног Милорада Мандића Манде. Али, то је божја воља, бог руководи свима нама и нашим животима, морамо даље. Дакле, Село гори неће више бити, оно ће остати у нашем памћењу: Драгоје, Радојка, Златана, син Драган, Радослав... наставиће да живе негде своје животе мимо наших камера, а ми ћемо их дуго носити у себи, надам се свакако и волети. Осећам са пуно радости потребу да милионском гледалишту кажем Мир божји, Христос се роди. Нека бог чува Србију, српски народ и све људе којима је Србија отаџбина“, закључује Бајић.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи